AFERA KUĆICE NA ADVENTU

Bandić zbog kućica na Adventu prijavljen USKOK-u

Foto: Borna Filić, Marin Tironi (Pixsell), Index

ZBOG nepravilnosti koje su utvrđene u organizaciji Adventa u Zagrebu, USKOK-u je prijavljen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Kako doznajemo, prijavu protiv ovog višestrukog uskočkog optuženika podnijela je jučer parlamentarna stranka GLAS. U prijavi se ističe netransparentna procedura dodjele lokacija posrednicima koji zgrću milijune na iznajmljivanju kućica te "reket" prema podzakupcima tih istih kućica koji "stvarno odrađuju posao ugostiteljske ponude i prigodne prodaje".

Temeljem informacija koje su posljednjih dana izlazile u medijima, u prijavi se naglašava da su takozvani kraljevi Adventa poslove podzakupa, odnosno davanja na korištenje drugoj osobi, odradili tjednima prije nego što su im od Grada dodijeljene lokacije.

>> Imamo sve detalje: Tri tvrtke vladaju Adventom, sve su povezane s Bandićem

GLAS je od predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Drage Prgometa zatražio i da u dnevni red sljedeće skupštine uvrsti posebnu točku dnevnog reda sa zaključkom o "neprihvatljivom načinu organiziranja Adventa i devastaciji ugleda Grada". Od gradonačelnika Zagreba zatraženo je da o svim poslovima vezanima uz Advent podnese poseban izvještaj, a koji bi osim načina odabira tvrtki posrednika sadržavao i financijsko izvješće koje će obuhvatiti sve posredne i neposredne troškove organizacije i prihode koje je Grad ostvario na ime zakupa javnih površina.

Financijska šteta

Podsjetimo, Index je u serijalu članaka o zagrebačkom Adventu pisao o tvrtkama koje su bez natječaja, izravnim potpisom gradonačelnika Milana Bandića, dobile posao iznajmljivanja kućica na pojedinim zagrebačkim lokacijama. U isto vrijeme te iste tvrtke oslobođene su plaćanja 50 posto iznosa Gradu Zagrebu za te iste kućice.

>> Skupo iznajmljuju kućice na Adventu, a Turistička zajednica im daje milijune

Primjera radi, Denis Mohenski, koji je dobio najatraktivnije lokacije u centru Zagreba, Gradu plaća malo više od 300 tisuća kuna za 50 kućica. To znači da po kućici Gradu Zagrebu plaća manje od 6 tisuća kuna, a potom ih iznajmljuje po cijeni od najmanje 40 tisuća do 100 tisuća kuna. Grad Zagreb od Adventa ima oko 700 tisuća kuna prihoda, dok organizatori na iznajmljivanju kućica uprihoduju oko 12 milijuna kuna.

Isto tako, objavili smo i kako neki organizatori Adventa, osim što skupo iznajmljuju kućice ugostiteljima i obrtnicima, ujedno dobivaju novac od Turističke zajednice Grada Zagreba.

Utvrdili smo i da ne postoji procedura ili natječaj niti jasno definirani kriteriji po kojima gotovo uvijek iste tvrtke dobivaju organizaciju Adventa u Zagrebu gdje se, prema službenim podacima Porezne uprave, potroši preko 500 milijuna kuna.

Evo zašto je Bandić morao raspisati natječaj

Bandića bi, u slučaju ozbiljne USKOK-ove istrage, najviše trebala teretiti činjenica da za zagrebački Advent nije raspisao natječaj iako je to morao učiniti po zakonu. Štoviše, svi hrvatski gradovi su to učinili osim Zagreba.

Naime, Grad Zagreb se u svom nedavnom očitovanju o Adventu pozvao na članak 24. "Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina". Prema toj Odluci iz članka 24., Bandić zaista može neposredno dodijeliti lokaciju na javnoj površini, u ovom slučaju kućice. Isto tako, Bandić može pojedinu manifestaciju na Adventu proglasiti "od posebnog interesa za Grad Zagreb", što je i napravio, no svejedno je morao prije toga raspisati natječaj.

"Lokacije - mjesta za postavljanje privremenih građevina za prigodnu prodaju i ugostiteljsku djelatnost povodom uskrsnih i božićnih blagdana daju se na privremeno korištenje javnim natječajem ili neposrednom dodjelom pravnoj osobi u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Zagreba", stoji u članku 25. istog Pravilnika na koji se poziva Grad Zagreb, a iz kojeg je razvidno da u slučaju božićnih blagdana, a to je Advent, mora biti raspisan natječaj.

Podsjetimo, tvrtka Demo rebus dobila je i organizaciju Uskrsa u Zagrebu izravnom odlukom Grada Zagreba za što je također morao biti raspisan natječaj.

>> Grad Zagreb o Adventu: Turistička zajednica nema interes za najbolje lokacije

Nakon procedure natječaja, gradonačelnik ili osoba koju on ovlasti mora sklopiti ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem. Grad Zagreb, odnosno Milan Bandić, u slučaju Adventa to nije napravio.

Opravdanje kao dokaz nelegalnosti

S druge strane, Turistička zajednica Grada Zagreba kao pravna osoba zaista je zatražila lokacije od Grada Zagreba za Advent i to na dijelu Zrinjevca, Maksimira i Trga kralja Tomislava za postavljanje 60-tak kućica. No, sporne su sve ostale lokacije na kojima je postavljeno više od 150 kućica, od središnjeg trga, Europskog trga, Strossmayerovog šetališta i druge jer su bez natječaja, potpisom gradonačelnika Milana Bandića, dane privatnim tvrtkama.  

>> Doznajemo: Bandić omogućio kraljevima Adventa da kućice dobiju u pola cijene

Grad Zagreb priznaje u svojoj javnoj reakciji da su davali samo one lokacije za koje Turistička zajednica nije iskazala interes, no upravo je to potvrda da su za sve druge lokacije morali raspisati natječaj.

Na kraju valja naglasiti i činjenicu da je Turistička zajednica lokacije dobivene od Grada Zagreba predala privatnoj tvrtki na upravljanje i daljnje iznajmljivanje, što zapravo nisu smjeli napraviti pa bi se USKOK, između ostalog, trebao pozabaviti i tom odlukom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.