Drastičan rast cijena banana, do Uskrsa će koštati 15 kuna po kilogramu

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić
 
CIJENE banana posljednjih mjesec dana porasle su 30 posto. Trenutno im je u trgovinama cijena između 10 i 13 kuna, a do Uskrsa se očekuje povećanje cijena pa bi kilogram banana mogao biti u prodaji i po 15 kuna. 
 
Kako doznajemo, za sve je krivo nevrijeme u zemljama u kojima se uzgaja najviše banana.

"Glavni uzrok porasta cijena bana koje su i inače visoke u razdoblju prije i poslije Uskrsa jest nedostatak banana na svjetskim tržištima. Filipini, Kostarika i Kolumbija, veliki izvoznici banana su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta pretrpjeli velike štete u proizvodnji i zbog toga ne mogu na svjetska tržišta isporučivati uobičajene količine banana", kazao je za Index Miljenko Preložnjak iz tvrtke Pacific Fruit, jedne od najvećih uvoznika banana u Hrvatskoj.

"Nezabilježen porast cijena u zemljama izvoznicama"


"Taj nedostatak je prouzročio nezabilježen porast cijena u ostalim zemljama izvoznicama, prvenstveno u Ekvadoru, najvećoj zemlji izvoznici", tumači nam Preložnjak.
 
Dodaje kako su cijene koje se danas bilježe na tržištima banana najviše u dvadeset i sedam godina koliko radi na uvozu banana te kako će još rasti sve do Uskrsa, kad očekuje da bi kilogram banana u dućanima mogao biti u prodaji 15 kuna po kilogramu.
 
"Oporavak proizvodnje predviđa se za sredinu travnja pa bi cijene tada mogle pasti u proizvođačkim zemljama, a onda i kod nas", kazao je Preložnjak.
 
Uzroci visokih cijena nevrijeme, štrajk i politička previranja
 
Prema informacijama Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, cijene banana u ovom razdoblju tradicionalno rastu zbog povećane potražnje. Veleprodajne su cijene banana u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko tjedana porasle i 46% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 
 
Posljednjih je tjedana rast cijena banana bio uzrokovan mnogobrojnim razlozima - od vremenskih uvjeta do političkih previranja u državama koje su najveći izvoznici banana. Zbog toga je došlo do problema u opskrbi tržišta bananama. 
 
U Hondurasu su radnici jednog od najvećih uzgajivača banana bili u štrajku, a zemlja je opterećena lošom općom političkom situacijom. U Gvatemali je zbog zahlađenja, a u Kostariki zbog obilnih oborina došlo do zastoja u opskrbi.
 
Zbog tih je razloga povećana potražnja iz Ekvadora zbog čega su i cijene više. Situacija na području Centralne Amerike počela se stabilizirati, no utjecaj tog poremećaja osjećat će se još tjednima.

Jedemo jednu sortu banane
 
Sorta banana koje najčešće nalazimo u trgovinama jest Cavendish. Za razliku od većine drugih biljaka, one se uzgajaju iz reznica, odnosno izdanaka drugih banana, a ne iz sjemenja. 
 
To znači da su sve Cavendish banane zapravo klonovi s identičnim genotipom, zbog čega dijele i identičnu osjetljivost na određene bolesti. To pak bolestima omogućuje da se šire poput šumskog požara. 
 
Radi se o najukusnijoj sorti banana. Hrvatska godišnje uveze oko pola milijuna kartona te sorte što je nešto više od osam milijuna kilograma banana. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.