Baldasar ignorira smeće, Inspekcija podnosi optužni prijedlog protiv Grada Splita

Foto: Index

INSPEKCIJA zaštite okoliša podiže optužni prijedlog protiv Grada Splita koji nije uklonio smeće na Putu Vrbovnika, tj. prilaznom putu TTTS-u.

"Inspekcija zaštite okoliša prvi put je od Grada Splita zatražila uklanjanje otpada u rujnu 2014. godine. Budući da Grad Split taj otpad nije uklonio ni nakon dodatnog roka, slijedi podizanje optužnog prijedloga Prekršajnom sudu zbog povrede članka 36. Zakona o održivom gospodarenju otpadom", odgovorila je Inspekcija na Indexov upit. 

Pitali smo i Grad Split što je sa otpadom, no u Banovini nisu našli vremena da odgovore. A sada vidimo i zašto.

Čistoća: To su privatni tereni

Smeće koje se godinama gomila na prilazu TTTS-u izrevoltiralo je brojne građane kotara Kamen koji žive u susjedstvu. Indexu su poslali fotografije, gnjevni na gradsku tvrtku Čistoću. Najprije smo i provjerili kod njih, i za smeće na Putu Vrbovnika, ali i ono na Putu Kopilice na drugom dijelu grada. Tamo je također vrlo neugodna situacija sa gomilom boca i ostalog otpada koji, osim što ružno izgleda, zaklanja pogled vozačima automobila koji prolaze kroz to križanje.

Ljubica Vrdoljak, gradska vijećnica HDZ-a i operativna direktorica Čistoće, provjerila je te nam je kazala da se radi o privatnim terenima, na kojima oni ne mogu postupati bez dopuštenja vlasnika te da su takvi slučajevi u nadležnosti Komunalnog redarstva Grada Splita i Inspekcije zaštite okoliša.

Grad nije reagirao na naredbu o uklanjanju smeća sa Kopilice

Inspekcija nam je poslala odgovor i za Kopilicu. Ni tu Grad nije postupao, a ustanovljeno je da se radi o terenu dijelom u gradskom vlasništvu. 

"U svibnju 2014. godine pokrenut je upravni postupak, tj. Gradu Splitu je naređeno uklanjanje otpada s lokacije koja je dijelom u vlasništvu Grada. Budući da Grad Split ni nakon dodatnih upozorenja nije uklonio otpad, po zakonskoj proceduri rješenje je dužna izvršiti Županija, a ako to ne učini, izvršenje će se provesti putem treće osobe", stoji u odgovoru Inspekcije zaštite okoliša.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.