"Baba šumom, deda drumom": Sanader čestitao Prvi maj, dan kada se prosvjeduje protiv njega

PREMIJER Ivo Sanader čestitao je danas svim građanima Hrvatske Međunarodni praznik rada i pobrojao u svojoj čestitci nekolicinu stvari za koje tvrdi da im Vlada pruža. Za sve to sindikati, studenti, Facebookeri i dobar dio ostalih građana Hrvatske tvrde da ne postoje i stoga se u svibnju planiraju prošetati ulicama uzdignute pesnice u zraku.

Stoga bi se ovo prigodničarenje s obzirom na razilaženje u interpretaciji jedne te iste stvari moglo nazvati "baba (Sanader) šumom, a deda (hrvatski građani) drumom (to jest, ulicama)":

"Istinski socijalni dijalog"

"U povodu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, svim hrvatskim građanima u ime Vlade Republike i osobno čestitam ovaj tradicionalni praznik koji simbolizira vječitu težnju k boljim radnim i socijalnim uvjetima življenja diljem svijeta. Hrvatska Vlada njeguje iznimno visoku razinu istinskog socijalnog dijaloga s ciljem zaštite standarda hrvatskih građana", smatra Sanader.

Napominje da "iako smo, kao i druge zemlje svijeta, trenutno suočeni s najvećom globalnom financijskom i ekonomskom krizom, te probleme prihvaćamo kao izazove i spremni smo im se oduprijeti". Pretpostavlja se da je izazov smanjenje radničkih prava diljem države ne nazivati problemom. Predviđa da će se pomiriti sa sindikatima, koji planiraju veliki prosvjed 12. svibnja.

"Bolji standard svih građana"

"Osim poticanja gospodarskih aktivnosti, čemu ova Vlada svakodnevno pridaje veliku pažnju i izdvaja znatna sredstva, prevladavanje postojeće krize ostvarit ćemo i sustavnim partnerstvom sindikata, poduzetnika i države. Taj tripartitni dijalog, koji njegujemo već pet godina, i u budućnosti treba biti temelj za postizanje zajedničkog cilja - boljeg standarda svih hrvatskih građana", navodi Sanader, koji je odlučio ne odustati od Pelješkog mosta, niti od smanjenja plaća liječnicima i profesorima te ostalim državnim činovnicima i službenicima.

"Socijalna država u kojoj će se posebno cijeniti znanje"

"Odnedavno, Hrvatska je čvrsto usidrena u euroatlantsku zajednicu vrijednosti. Zaslužili smo to svojim radom i reformama. Toj zajednici pripadamo i tamo smo od osamostaljenja naše države htjeli biti. Slijedeći takve vrijednosti, naš je cilj socijalna država u kojoj će se posebno cijeniti znanje, rad, sposobnost i poduzetnički duh", navodi Sanader kojemu već deseti dan studenti blokiraju fakultete zato što im je dosta šupljih priča i praznih obećanja o društvu znanja. Istovremeno ne silaze s naslovnica unatoč svinjskoj gripi koja od danas hara i Hrvatskom.

A.B.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.