Azijske burze porasle

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica danas dosegnule najviše razine u proteklih šest tjedana nakon što su poticajne monetarne mjere Europske središnje banke i popuštanje napetosti između SAD-a i Kine ublažili strahovanja ulagača od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, ne računajući japanske, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u šest tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 posto. U Kini i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Smirivanje napetosti između SAD-a i Kine 

Kao i jučer na Wall Streetu, rast cijena dionica pripisuje se ustupcima Washingtona i Pekinga uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom listopada, što je smanjilo napetosti koje su mjesecima pritiskale tržišta.

Predsjednik SAD-a Donald Trump jučer je odgodio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda za dva tjedna, dok je Kina dan prije najavila da će izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će od 17. rujna nametnuti dodatne carine te da će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Poticajne mjere u EU, SAD-u i Kini 

Ulagače je oraspoložilo i popuštanje monetarne politike Europske središnje banke.

Čelnici ECB-a odlučili su na jučerašnjoj sjednici smanjiti kamatne stope na depozite banaka za daljnjih 0,10 postotnih bodova, na minus 0,5 posto, te ponovno pokrenuti program kupnje obveznica, i to u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura.

Također su poručili da će nastaviti poticati gospodarstvo eurozone sve dok to bude potrebno.

"Rizična imovina trebala bi i dalje dobivati podršku u vidu labave monetarne politike koja će se voditi još neko vrijeme, i to ne samo u Europi nego i drugdje u svijetu”, kaže Esty Dwek, direktorica u tvrtki Natixis.

Kina je još prošloga tjedna uvela nove poticajne monetarne mjere, dok će američka središnja banka o kamatnim stopama odlučivati idućega tjedna.

Većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova, nakon što je to već učinio u srpnju.

Dolar ojačao prema jenu

Na valutnim je tržištima dolar ojačao prema japanskoj valuti i njegov je tečaj dosegnuo 108,25 jena, najvišu razinu u šest tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,05 jena.

Od početka tjedna jen je prema dolaru skliznuo oko 1,2 posto zbog sklonosti ulagača rizičnijim investicijama. 

No, američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku pa je cijena eura dosegnula 1,1065 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1015 dolara.

Cijene nafte su pak i jutros pale te su na putu gubitaka u ovom tjednu, što je posljedica strahovanja ulagača od slabljenja potražnje kada se u obzir uzme usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabjela 0,2 posto i pala na 55,00 dolara. Na londonskom je tržištu barel također pojeftinio 0,2 posto pa mu je cijena pala na 60,30 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.