Azijske burze oštro pale

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer je splasnula nada da će američka središnja banka agresivno smanjiti kamatne stope, dok je dolar stabilan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 u minusu 1 posto, nakon što je prošloga tjedna znatno porastao.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,3 i 2,4 posto.

Loše raspoloženje na azijskim burzama posljedica je pada S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu u petak s najviših razina u povijesti jer su splasnule nade da će Fed oštro smanjiti kamatne stope.

U petak je, naime, objavljeno da je u SAD-u u lipnju broj zaposlenih povećan za 224.000, znatno više od 160.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ti su podaci otvorili pitanje treba li Fed žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, s obzirom na to da se rast najvećeg svjetskog gospodarstva ne usporava toliko brzo koliko su se ulagači plašili.

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, no više gotovo nitko ne očekuje rez od 0,50 postotnih bodova.

Ovoga će tjedna predsjednik Feda Jerome Powell u Kongresu podnijeti polugodišnje izvješće o gospodarskoj situaciji i monetarnoj politici.

Vjeruje se da će ponoviti da će središnja banka odgovarajuće djelovati kako bi podržala rast gospodarstva, koje je u prvom polugodištu poraslo solidno, ali da se očekuje usporavanje idućih mjeseci.

Ovoga se tjedna nastavljaju i pregovori između SAD-a i Kine o trgovinskim pitanjima, što je u nedjelju potvrdio Larry Kudlow, savjetnik Bijele kuće.

"Kudlow je poručio da nisu postavljeni nikakvi rokovi za postizanje dogovora, a otvoreno je i pitanje mogu li se pronaći odgovori za teška strukturna pitanja između dvije strane", kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Dolar stabilan

Na valutnim je tržištima, pak, dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,24 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,31 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 108,45 na 108,25 jena.

No američka je valuta stabilna u odnosu na europsku pa se cijene eura kreće oko 1,1225 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

U fokusu ulagača je i turska lira, koja je pod pritiskom jer je predsjednik Erdogan smijenio čelnika turske središnje banke koji je odbijao smanjiti kamate na poziv vlade.

Jutros je tečaj lire prema dolaru pao više od 2 posto jer je Erdoganov potez izazvao sumnje u nezavisnost središnje banke.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle nakon što su prošloga tjedna pale više od 1,5 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 20-ak centi, na 57,73 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela porasla 15-ak centi, na 64,40 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.