Azijske burze oštro pale, svi se boje zbog Huaweija

Foto: Hina/ EPA

NA azijskim su burzama cijene dionica oštro pale jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i jer se boje jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 1,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,9 i 2,2 posto.

Osim azijskih burzovnih indeksa, u minusu su i američki terminski indeksi, što znači da se na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu može očekivati daljnji pad cijena dionica, nakon što su u petak potonule više od 2 posto.

Vrativši se s vikenda, ulagači su naišli na niz razloga za zabrinutost, s obzirom na to da podaci pokazuju da se rast svih najvećih svjetskih gospodarstava – od SAD-a do Kine i Japana – usporava.

Sutra Britanci glasaju o Brexitu

Osim toga, u utorak bi se u britanskom parlamentu trebalo glasati o dogovoru o rastavi između Velike Britanije i Europske unije, a čini se malo vjerojatnim da će premijerka Theresa May dobiti potporu za taj dogovor, zbog čega rastu strahovanja od neurednog izlaska Britanije iz EU-a u ožujku.

Strah zbog Huaweija

Ulagači se, nadalje, boje zaoštravanja odnosa između SAD-a i Kine nakon što je u Kanadi uhićena Meng Wanzhou, financijska direktorica Huaweija i kći osnivača tog telekomunikacijskog diva.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se Meng odmah oslobodi, no njoj prijeti izručenje u SAD jer je uhićenje povezano s kršenjem američkih sankcija Iranu.

Vlasti SAD-a, naime, vode istragu zbog sumnji da je Huawei od 2016. prodavao proizvode proizvedene u SAD-u Iranu i drugim zemljama koje su pod američkim sankcijama.

Premda američki dužnosnici poručuju da je ovo pravosudno pitanje i nije povezano s trgovinskim pregovorima, očekuje se da će ovaj slučaj dodatno zakomplicirati ionako složene odnose između dva najveća svjetska gospodarstva.

"Najviše zabrinutosti na tržištima povezano je trenutno s trgovinskim sukobom između SAD-a i Kine te slučajem Huawei”, kaže Soichiro Monji, ekonomist u tvrtki Daiwa SB Investments.

Što se, pak, tiče carinskog primirja, koje su prije tjedan dana postigli predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping, Bijela kuća je poručila da će to primirje i pregovori trajati do 1. ožujka.

Ako do tada ne bude postignut trgovinski dogovor, Washington će nastaviti uvoditi carine na uvoz kineskih proizvoda, kazao je u nedjelju američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer.

Dolar pod pritiskom

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer su u petak i podaci s američkog tržišta rada pokazali da se rast tamošnjeg gospodarstva usporava, što znači da će Fed vjerojatno usporiti tempo povećanja kamata.

U studenome je u SAD-u otvoreno 155 tisuća novih radnih mjesta, manje od očekivanja i znatno manje nego mjesec dana prije kada je broj zaposlenih porastao za 235 tisuća.

"Ulagači su očekivali snažnije rezultate s tržišta rada. Nešto su slabiji, no dat će Fedu razloga za raspravu kako oblikovati politiku za iduće godine”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Još donedavno američka središnja banka signalizirala je da će nastaviti s povećanjem kamata u idućoj godini jer su gospodarstvo i inflacija rasli.

No posljednjih tjedana sve su češće poruke iz Feda da se rast svjetskog gospodarstva usporava, što bi moglo negativno utjecati i na američko gospodarstvo dok inflacijski pritisci slabe zbog oštrog pada cijena nafte.

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed polovicom prosinca još jednom, četvrti put ove godine, podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No sada su procjene o povećanju kamata u idućoj godini smanjene. Prije se očekivalo povećanje cijene novca u tri navrata, a sada samo jednom.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo na 96,39 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,58 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao 0,4 posto, na 112,30 jena.

Američka je valuta oslabjela i u odnosu na europsku pa je cijena eura porasla 0,5 posto, na 1,1435 dolara.

A cijene nafte nastavile su rasti jer su u petak članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija dogovorile smanjenje proizvodnje od siječnja za 1,2 milijuna barela dnevno.

Zahvaljujući tome, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,8 posto, na 62,15 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.