Autonomna ženska kuća: Nemojte ići na sastanke s Tomaševićem

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

AUTONOMNA ženska kuća Zagreb podržala je stav zamjenice osječkog gradonačelnika Žane Gamoš (HNS) da neće sudjelovati na budućim sastancima kojima će nazočiti požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te je pozvala ostale javne dužnosnike da slijede Gamošin primjer.

"Gamoš svojim postupkom proaktivno i snažno doprinosi borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja nad ženama te predstavlja rijedak primjer dobre prakse koju bezuvjetno trebaju slijediti svi drugi političari i političarke, kao i sve druge osobe na javnim dužnostima", priopćila je danas Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ). 

Za rodno uvjetovano nasilje protiv žena ne smijemo imati razumijevanja i tolerancije, dok je za nasilje uvijek kriv počinitelj nasilja, a nikada žena koja je nasilje preživjela, ističe Tolle.

"Protestiram! Glasno i jasno!"

Aktivistice očekuju od svih javnih osoba da odmah preuzmu primjer dobre prakse predsjednice osječkog HNS-a Žane Gamoš koja je na Facebooku komentirala zakonsku odredbu prema kojoj mandat župana prestaje samo u slučaju pravomoćne presude na bezuvjetnu kaznu zatvora dužu od mjesec dana. 

"Protestiram! Glasno i jasno! Na svim budućim sastancima i prigodama na kojima će nazočiti Zlostavljač, ja kao žena i zamjenica gradonačelnika NEĆU nazočiti. Moj grad, moj Osijek ne tolerira nasilje", napisala je Gamoš. 

Želja joj je da Hrvatska glasno i jasno slijedi njezin primjer i kaže "ne" zlostavljačima. Istaknula je da mlade tjeraju van nepostojanje moralnih, ljudskih vrijednosti, nepravda i primitivizam "lokalnih siledžija".

"Želim da on i slični heroji budu jedini koji će biti u busevima koji voze iz Lijepe Naše", poručila je.

Mlatio ženu i za to dobio tek 10 mjeseci uvjetno

Podsjetimo, Tomaševića je Općinski sud u Slavonskom Brodu proglasio krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević te ga je nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, što znači da on sa svoje dužnosti ne mora odstupiti ni ako presuda postane pravomoćna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.