Austrijski stručnjak objasnio: Ustaški dernek na Bleiburgu mogao bi biti zabranjen

Foto: Index/FaH/123rf

AUSTRIJSKI ustavni stručnjak Bernd-Christian Funk, profesor ustavnog prava na bečkom sveučilištu, izradio je za nevladinu organizaciju Mauthausen Komitee Österreich (MKÖ) analizu o hrvatskom skupu na Bleiburgu, u kojoj se ističe da austrijske vlasti imaju ovlasti zabraniti ovo okupljanje najavljeno za 12. svibnja. MKÖ se bavi pedagoškim i znanstvenim radom u vezi konc logora Mauthausen i komemoracijom žrtava nacističke diktatura, te je jedan od uglednijih organizacija u Austriji.

>> DER SPIEGEL O BLEIBURGU "Komemoracija s kukastim križem i hitlerovskim pozdravom"

>> Za ustaške oznake u Bleiburgu slijedi deportacija i zabrana ulaska u Austriju

>> Skup na Bleiburgu osiguravat će austrijske Kobre, ako bude incidenata odmah će reagirati

Analiza profesora Funka se bavi “pravnim kontekstom godišnje ustaške proslave na Bleiburgu”, ističe u izjavi za austrijske medije predsjednik MKÖ-a Willi Merny, te dodaje kako Funk ukazuje na zakonske temelje koji bi omogućili “zabranu tog desno-ekstremističkog spektakla”. Ističe se da skup na Bleiburgu, s izuzetkom služenja mise, pripada pod Zakon o javnom okupljanju, te su vlasti dužne osigurati da se sve odvija u skladu sa zakonom. 
 
Kako zabraniti skup na Bleiburgu
 
“Ukazivanje na navodni “crkveni karakter” događanja izvan mise je irelevantno, kao i činjenica da se skup odvija na privatnom zemljištu”, naglašava ustavni stručnjak Funk i podsjeća na članak 6 Zakona o javnom okupljanju u kojemu se kao razlog neodobravanja skupa navodi i ako je njegova svrha nešto što bi kršilo kaznene zakone. To bi mogla biti jedna od osnova za zabranu skupa, smatra Funk i dodaje kako bi za austrijske vlasti trebalo biti nevažno na kojem se jeziku događa kršenje zakona. Funk piše da “hrvatski pozdrav” (Za dom spremni, op.a.) sliči “Hitlerovom pozdravu”, ali nije kao takav izrijekom obuhvaćen austrijskim Zakonom o zabrani nacističkih simbola iz 1947., te da austrijske vlasti trebaju sve sudionika skupa na Bleiburgu upozoriti da ne koriste taj pozdrav.
 
No, “hrvatski pozdrav” se može goniti u kontekstu Zakona o zabrani nacističkih simbola ako se koristi u vezi s nacističkim simbolima i pozdravima, dodaje Funk. S druge strane, nema nikakve dvojbe o zabranjenosti znakovlja 13. divizije SS-a, tzv. Handžar divizije, jer sadrži nacističko znakovlje uz hrvatsko nacionalno u svojem grbu. Protuzakonito je i svako veličanje nacizma ili umanjivanje nacističkih zločina, piše Funk i naglašava da je nevažno je li se to dogodilo na njemačkom ili hrvatskom jeziku.
 
Austrijske vlasti ne smiju ignorirati kršenje zakona na Bleiburgu
 
Na kraju svoje analize profesor Funk naglašava da austrijske vlasti ne smije gledati u drugom pravcu dok se krše austrijski zakoni, te da se takvo ponašanje službenih lica treba smatrati “zloporabom ovlasti”.
 
Helmut Edelmayr iz MKÖ-a naglašava kako profesor Funk u svojoj stručnoj analizi konstatira da austrijske vlasti ne mogu koristiti izgovore o “crkvenoj manifestaciji na privatnom zemljištu” kako bi odustali od svoje zakonske obaveze nadgledanja i intervencije u okupljanje” ako je to potrebno, te poziva da se skup zabrani.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.