Australske vlasti djecu migrante više neće držati na udaljenim otocima

Foto: EPA

AUSTRALSKE vlasti izjavile su kako je posljednje četvero djece migranata koji su se nalazili u centru za azilante u udaljenoj pacifičkoj otočnoj državici Nauru izmješteno, javlja BBC.

Djeca će otputovati u SAD sa svojim obiteljima u sklopu dogovora o preseljenju postignutog s Washingtonom.

U kolovozu na otoku boravilo 109 djece

Australske vlasti su od 2013. godine tražitelje azila koji su dolazili morskim putem smještale u otočnu državicu Nauru. Prošlog kolovoza tamo se nalazilo 109 djece. Australske vlasti odbile su ih tada premjestiti premda su doktori i grupe za ljudska prava mjesecima pozivali da se djeca migranti i njihove obitelji odvedu s otoka.

Australski premijer potvrdio da djeca više neće boraviti u Nauruu

Ipak, ove nedjelje je australski premijer Scoot Morrison izjavio kako su sva djeca tražitelji azila premješteni s otoka te potvrdio da se djecu migrante tamo više neće smještati.

Ove poteze pozdravili su organizatori kampanje za izmještanje djece s Naurua #KidsOffNauru i poručili kako je odluka o preseljenju u SAD omogućila djeci "siguran i stalan dom" i "šansu da budu djeca".

Kontroverzna australska politika prema tražiteljima azila

Od 2013. godine australska mornarica u okviru kontroverzne politike prema imigrantima dobila je naredbu da brodove s tražiteljima azila vraća nazad, a tražitelje azila da zadržava na otocima Nauru i Manus u Papui Novoj Gvineji. Zbog ovih poteza australske vlasti kritizirane su zbog kršenja ljudskih prava.

Prema podacima Vijeća za izbjeglice u Australiji, više od 1200 tražitelja azila boravilo je na otocima u studenom - po oko 600 ljudi na svakom otoku.

Ipak, prošle godine SAD je pristao premjestiti neke izbjeglice koje su se nalazile u spomenutim centrima i od tada je više od 100 izbjeglica relocirano.

Australske vlasti smatraju kako njihova politika prema izbjeglicama sprječava veći broj smrtnih ishoda migranata te obeshrabruje krijumčare.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.