Assad posjetio Ujedinjene Arapske Emirate. SAD: Duboko smo uznemireni

Foto: EPA

SIRIJSKI predsjednik Bashar al-Assad posjetio je danas Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), što je njegov prvi posjet nekoj arapskoj državi od početka sirijskog rata 2011., na što su Sjedinjene Države poručili da su "duboko razočarani i uznemireni".

Assad se susreo s prijestolonasljednikom Abu Dhabija šeikom Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom koji je naglasio da je „Sirija temeljni stup arapske sigurnosti i da UAE žele ojačati suradnju s njom", izvijestila je emiratska državna novinska agencija (WAM).

Jedina Assadova putovanja izvan Sirije tijekom rata bila su u Iran i Rusiju, bliske saveznike čija mu je vojna potpora pomogla da preokrene tijek protiv protivnika koje su podržavale vlade, uključujući i zaljevske saveznice SAD-a. Video koji je objavio WAM prikazuje Assada kako se smiješi dok je stajao uz šeika Mohammeda ispred sirijske i emiratske zastave, te kako gestikulira i smiješi se tijekom razgovora.

S kim se sve sastao Assad?

WAM izvještava da su obje strane naglasile važnost "očuvanja teritorijalne cjelovitosti Sirije i povlačenje stranih snaga" iz fragmentirane zemlje u kojoj su prisutne Rusija, Iran, Turska i Sjedinjene Države.

Razgovarali su o političkoj i humanitarnoj potpori Siriji i njezinom narodu u postizanju mirnog rješenja za sve izazove s kojima se suočava. Prema WAM-u, šeik Mohammed je "izrazio želje da će ovaj posjet utrti put miru i stabilnosti u Siriji i cijeloj regiji", te je Assada ispratio na aerodromu.

Assad se sastao i s vladarom Dubaija šeikom Mohammedom bin Rashidom al-Maktoumom, navodi se u priopćenju sirijskog predsjedništva. Sastanci su nastavak "diplomatskih uvertira", koje ukazuju na promjene na Bliskom istoku, gdje nekoliko arapskih zemalja oživljava veze s Asadom.

SAD duboko razočaran

Oko tog posjeta Assada UAE-u, Sjedinjene Države su u priopćenju navele da su "duboko razočarani i uznemireni ovim očitim pokušajem legitimiranja Assada".

"Pozivamo države koje razmatraju angažman s Assadovim režimom da pažljivo odvažu užasne zločine koje je režim počinio nad Sirijcima posljednjeg desetljeća, kao i stalne napore režima da uskrati velikom dijelu zemlje pristup humanitarnoj pomoći i sigurnosti", rekao je glasnogovornik Ned Price.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.