Amerikanci šalju još vojnika u Afganistan?



AMERIČKI ministar obrane Robert Gates ostavio je otvorenom mogućnost slanja dodatnih trupa u Afganistan, ali je upozorio i na nategnute vojne resurse koji bi mogli predstavljati problem pri takvom pothvatu.

S oko 132,000 vojnika u Iraku, postoje granice oko toga koliko se dodatnih vojnika može poslati u Afganistan, barem dok ne prođu irački parlamentarni izbori u siječnju. Dostupnost snaga je stoga "izazov", rekao je Gates.

Nova pojačanja

Planove za povlačenje snaga iz Iraka u toku sljedeće godine također će "biti izazov ostvariti, barem dok ne dođe do smirivanja situacije i dok ne prođu izbori", rekao je Gates. Trenutno se puno spekulira oko toga da general Stanley McChrystal, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, namjerava uskoro zatražiti još vojske.

Američki predsjednik Barack Obama već je "naručio" dodatnih 21,000 trupa u Afganistan pred predsjedničke izbore 20. kolovoza, a do kraja godine broj američkih vojnika bi trebao doseći 68,000. Pod NATO-ovom komandom još je dodatnih 30,000 savezničkih vojnika.

Upitan zašto dodatna vojska nije poslana na jug Afganistana, gdje brigada američkih marinaca vodi operaciju protiv talibana, Gates je rekao kako dodatne snage nisu bile dostupne sve do nedavno. "Poslali smo ih tamo što smo prije mogli", rekao je. Gates je također rekao da su on i predsjednik Udruženog stožera američke vojske admiral Mike Mullen McChrystalu rekli kako mora zatražiti resurse koji su mu potrebni, te kako mu neće nametati ideje.

Paziti da ne bude previše vojnika

Ipak, napomenuo je i kako je zabrinut oko toga da bi američka vojska u Afganistanu mogla ostaviti preveliki otisak, zbog čega bi riskirala gubitak naklonosti i povjerenja lokalnog stanovništva.

"Bojim se da ne znamo koja količina vojske bi bila prihvatljiva stanovništvu da nas nastavi smatrati partnerom, a ne okupatorom, i smatram da moramo detaljno raspraviti to pitanje s našim saveznicima, ali posebno s afganistanskom vladom i Afganistancima", rekao je Gates.

McChrystal upravo završava izvještaj o procjeni sigurnosne situacije u Afganistanu, a od njega se očekuje se da zaustavi talibansku inicijativu koju su pobunjenici preuzeli u zadnjih mjesec dana. Nitko, uključujući Gatesa, se ne usudi procijeniti koliko dugo bi Amerikanci morali održati prisutnost u Afganistanu. Gates je rekao kako bi rat mogao biti gotov "za nekoliko godina", i to je najbliže konkretnoj izjavi po tom pitanju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.