Američki vojnici u bazi s nuklearnim oružjem koristili LSD

Foto: Getty Images

AMERIČKI predsjednik, Donald Trump, tijekom godine više puta je upozoravao na nuklearnu moć koju ima SAD, a danas, nakon što je otkazao sastanak s Kim Jong-unom, rekao je kako se nada da nuklearno oružje neće morati upotrijebiti.

To u žarište stavlja američke vojnike koji su u stalnoj pripravnosti i brinu se za nuklearne projektile u bazama širom SAD-a.

Lanac preprodaje droge

Associated Press došao je u posjed dokumenata o lancu korištenja i preprodaje droge u američkom zrakoplovstvu, i to među vojnicima kojima je povjereno čuvanje nuklearnih projektila koji su među najjačim oružjem u američkom arsenalu.


Dokumenti zrakoplovstva do kojih su došli pokazali su kako su vojnici kupovali, preprodavali i koristili halucinogene droge poput LSD-a i ostalih droga za promjenu svijesti.

Sve se odvijalo unutar operacije koja je neopaženo trajala mjesecima unutar baze u Wyomingu koja ima visok stupanj osiguranja.

Lanac otkriven nakon što se jedan izlanuo na društvenim mrežama

Jedan od istraživanih vojnika rekao je da je osjetio paranoju. Drugi se divio žarkim bojama. Treći je priznao da je obožavao mijenjati stanje svijesti.

Kada su se istražitelji približili, jedan vojnik dezertirao je u Meksiko.

"Pomislili biste da je ovo scena iz filma, ali nije", rekao je kapetan Charles Grimsley, glavni tužitelj u ovom postupku pred jednim od vojnih sudova.

Lanac preprodaje droge otkriven je nakon što se jedan od vojnika izlanuo na društvenim mrežama. Nakon toga uhićeno je 14 vojnika, a šest njih osuđeno je na vojnim sudovima zbog korištenja LSD-a i distribucije istog, ili za oba kaznena djela.

Nijedan od njih nije optužen da je drogu koristio za vrijeme dužnosti. Ipak, ovo je još jedan udarac ugledu zrakoplovstva SAD-a, koje se i ranije mučilo s ponašanjem vojnika i lošim moralom.


Još jedan udarac američkom zrakoplovstvu

Ipak, dio zrakoplovstva koji nosi nuklearne projektile sada je u žarištu pozornosti, s obzirom na odnos SAD-a i Sjeverne Koreje te na poteze čelnika tih dviju zemalja. Trump je već pozvao na jačanje nuklearne moći SAD-a, a nekoliko puta je i prijetio nuklearnom silom svoje zemlje.

Vojnici koji su optuženi za korištenje i prodaju LSD-a su iz dijela zrakoplovstva koje je zaduženo za trećinu od 400 projektila pod nazivom "Minuteman 3" koji su u stalnoj pripravnosti, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, u podzemnim silosima.

Dokumenti do kojih je došao AP u posljednje dvije godine govore o korištenju LSD-a van dužnosti, ali i o korištenju kokaina i drugih droga tijekom 2015. i 2016. godine od strane vojnika, koji bi trebali pratiti strog kodeks ponašanja zbog svoje važne uloge u osiguravanju i baratanju ovim oružjem.

"Ovo je još jedan udarac zrakoplovstvu, posebno za ICBM odjel (op.a. odjel s interkontinentalnim balističkim projektilima)", rekao je Stephen Schwartz, nezavisni konzultant i nuklearni stručnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.