KORONAVIRUS

Američki regulator odobrio BAT-u ispitivanje cjepiva koje razvijaju iz duhana

Foto: EPA

AMERIČKI regulatori odobrili su početak prve faze kliničkog ispitivanja potencijalnog cjepiva protiv covida-19 koje British American Tobacco (BAT) razvija iz listova duhana, objavila je kompanija. 

Ispitivanje bi trebalo početi uskoro, a rezultati će vjerojatno biti poznati sredinom iduće godine, objavio je BAT sredinom tjedna.

Potencijalno cjepivo stvoreno je inovativnom tehnologijom na biljnoj osnovi ubrzanog rasta duhanskog lista, navodi BAT-ova podružnica, američka biotehnološka tvrtka Kentucky BioProcessing (KPB) koja ga razvija.

Moguća je prednost te tehnologije brza proizvodnja aktivnih sastojaka cjepiva, u roku od nekih šest tjedana, ističu, izdvajajući i potencijal cjepiva da bude stabilno na sobnoj temperaturi.

Javnost je u travnju iznenadila objava proizvođača cigareta i duhanskih proizvoda da razvija cjepivo protiv covida-19 i da će, pod uvjetom da dobije potporu regulatornih tijela i odgovarajućih proizvođača, moći proizvoditi milijun do tri milijuna doza tjedno, primjećuje Reuters.

Budu li rezultati ispitivanja pozitivni, brza proizvodnja aktivnih sastojaka mogla bi skratiti razdoblje između identificiranja novih virusa i sojeva i razvoja i primjene cjepiva, ističu pak u Kentucky BioProcessingu. 

Američka kompanija u priopćenju navodi i da tehnologiju baziranu na listovima duhana koristi i u potencijalnom cjepivu protiv gripe, koje bi također trebalo krenuti u prvu fazu kliničkog ispitivanja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.