Američki obavještajci: Ukrajinci stoje iza napada na Kremlj i više atentata

Screenshot: Twitter

AMERIČKI dužnosnici vjeruju kako je napad dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca izvela jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica, piše New York Times. Radilo se o samo jednoj u nizu tajnih akcija protiv ruskih ciljeva koje su uznemirile Bidenovu administraciju.

Američke obavještajne agencije ne znaju koja je jedinica izvela napad i jesu li predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi najviši dužnosnici bili svjesni operacije. Dio američkih dužnosnika smatra kako Zelenski nije znao da će napad biti izveden. 

Agencije su do svoje preliminarne procjene došle djelomično iz presretnutih komunikacija u kojima su ruski dužnosnici okrivljavali Ukrajinu i drugih komunikacija u kojima su ukrajinski dužnosnici rekli da vjeruju kako je njihova zemlja odgovorna za napad koji se dogodio 3. svibnja. 

 

Napad na Kremlj zabrinuo Bidena

Američki dužnosnici dodaju kako ne vjeruju da je ukrajinska vlada izravno odobrila napad dronovima na Kremlj, ali to je zato što obavještajne agencije još nemaju konkretne dokaze koji bi identificirali koji su vladini dužnosnici, ukrajinske jedinice ili operativci bili uključeni.

Čini se da je napad bio dio niza operacija koje su u Sjedinjenim Državama, najvećem dobavljaču vojne opreme Ukrajine, izazvale nelagodu. Bidenova administracija zabrinuta je zbog rizika da će Rusija okriviti američke dužnosnike i uzvratiti širenjem rata izvan Ukrajine.

Osim napada dronom, američki dužnosnici vjeruju da su Ukrajinci odgovorni za ubojstvo kćeri istaknutog ruskog nacionalista, ubojstvo proruskog blogera i brojne napade u ruskim gradovima u blizini granice s Ukrajinom. Napad na plinovod Sjeverni tok također smatraju djelom proukrajinskih operativaca čije veze s ukrajinskom vladom tek treba utvrditi.

Amerikanci imaju problema u nadzoru ukrajinskih obavještajaca

Predstavnici Bijele kuće, Središnje obavještajne agencije i Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su komentirati tvrdnje dužnosnika koji su željeli ostati anonimni. Iako je napad dronom prouzročio malu štetu, narušio je osjećaj sigurnosti i nepobjedivosti koji je Kremlj nastojao prikazati unutar Moskve unatoč kaosu koji je stvorio svojim ratom u Ukrajini.

Sposobnost američkih obavještajnih agencija da utvrde odgovornost za napade na ruske mete komplicirana je načinom na koji je Ukrajina organizirala svoje sigurnosne službe, koje imaju tajne, preklapajuće i ponekad suparničke odgovornosti. Primjerice, Služba sigurnosti Ukrajine, Glavna uprava za obavještajne poslove i ukrajinska vojska raspolažu svaka svojim jedinicama specijalnih snaga.

Oni rade s različitim razinama profesionalizma i nadzora, a ponekad se natječu za resurse i pažnju unutar ukrajinskog sustava. Američki dužnosnici nisu sigurni koliko blisko ove jedinice koordiniraju svoje aktivnosti jedna s drugom.

"Ovo je bila neugodnost i iznenađenje za Ruse"

Neki američki dužnosnici u početku su razmatrali mogućnost da je napad dronom na Kremlj izvela ruska vlada u operaciji pod lažnom zastavom koja je osmišljena kako bi Moskvi pružila izgovor za eskalaciju sukoba.

No nakon napada Sjedinjene Države presrele su komunikaciju u kojoj su se čuli ruski dužnosnici kako razgovaraju o incidentu i nalazima preliminarne istrage Moskve o tome što se dogodilo.

U tim internim raspravama ruski su dužnosnici izgledali iznenađeno upadom bespilotne letjelice i okrivili su Ukrajinu. Američki dužnosnici rekli su da su ih ovi obavještajni podaci pomogli uvjeriti da napad nisu izveli Rusi.

"Odgovor Kremlja sugerira mi da je ovo bila neugodnost i iznenađenje za njih, a ne namjerna operacija. Napadi također potkopavaju percepciju moskovskih sposobnosti nadzora zračnog prostora i da je Kremlj siguran - to su važna uvjerenja koje bi željeli zadržati", rekla je Dara Massicot, vojna analitičarka RAND-a. 

Amerikanci ne vjeruju u učinkovitost ovakvih napada

Sjedinjene Države također su presrele ukrajinske razgovore u kojima su dužnosnici rekli da vjeruju da je njihova zemlja odgovorna za napad. No čini se da ti dužnosnici nisu znali tko je unutar ukrajinskog sustava to mogao planirati ili izvesti. Amerikanci su svjesni da neki ukrajinski tajni operativci rade uglavnom neovisno i bez izravnog nadzora Zelenskog ili njegovih najviših zamjenika. 

Dodaju kako nije izgledno da Zelenski potpisuje sve tajne operacije, a nejasno je u kojoj je mjeri svjestan da će se one dogoditi. Sjedinjene Države opetovano su upozoravale Ukrajinu da ne provodi napade visokog profila unutar Rusije, navodeći rizik od eskalacije. Također, općenito odbacuju učinkovitost takvih napada, koje vide kao odvraćanje pažnje od najvažnije borbe: kampanje Kijeva protiv ruskih snaga u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Prvi dron izazvao manji požar

Dok se čini da su tajni napadi do sada imali mali učinak na tijek sukoba u Ukrajini, oni su pokazali sposobnost Kijeva da prodre duboko u Rusiju. Američki dužnosnici kažu da bi cilj operacija mogao biti jačanje ukrajinskog morala i probijanje aure neranjivosti koja okružuje predsjednika Vladimira V. Putina.

Ukrajinski vojni čelnici ponekad nisu bili voljni dijeliti informacije sa Sjedinjenim Državama o ratnim planovima, zabrinuti da će ruski špijuni ili drugi saznati za njih, otežavajući Ukrajini da iznenadi neprijatelja. Ukrajinci su bili posebno škrti govoreći o svojim tajnim operacijama.

Napad dronom na Kremlj dogodio se u ranim jutarnjim satima 3. svibnja, nekoliko dana prije nego što je Rusija proslavila Dan pobjede, obilježavajući pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Prvi dron izazvao je manji požar; drugi je dron eksplodirao dok su dvije osobe pregledavale krov radi oštećenja koje je prouzročio prvi, no činilo se da nisu ozlijeđene. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.