Američki milijarder, suosnivač North Facea i Esprita, umro nakon nesreće s kajakom

Screenshot: YouTube

AMERIČKI milijarder Douglas Tompkins umro je nakon nesreće s kajakom na jugu Čilea u 72 godini života, javlja BBC.

Suosnivač modnih tvrtki North Face i Esprit je preminuo od hipotermije nakon što su kajak u kojem je bio s još petoricom avanturista prevrnuli snažni valovi. On je helikopterom prebačen u bolnicu u Coyhaiqueu, ali je prestao disati po dolasku.

U operacija spašavanja je sudjelovala vojska, trojicu kajakaša je spasio patrolni čamac, a trojica su iz vode podignuta helikopterom.

"Doug je bio strastveni zagovornik za okoliš," napisali su u priopćenju iz North Facea. "Njegova ostavština očuvanja će osigurati da otvorene površine ostanu na raspolaganju za istraživanje generacijama koje dolaze".

Tompkins je u poznim godinama života kupio velike količine zemljišta u Čileu i argentinskom dijelu Patagonije kako bi ih zadržao netaknutima. Na čileanskom posjedu je stvorio park Pumalin koji se prostire na 2,900 četvornih kilometara, a uključuje šume, jezera i fjordove od Anda do Pacifika.

BBC piše da je milijarder zajedno sa suprugom Kris McDivitt Tompkins kupio više od dva milijuna jutara zemlje za parkove prirode i rezervate.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.