AMERIČKI GENERAL POTVRDIO "Ako sankcije ne uspiju, spremne su sve vojne opcije za Sjevernu Koreju"

Foto: FaH, 123rf, youtube

AMERIKA priprema vojne opcije za Sjevernu Koreju u slučaju da sankcije ne postignu željeni rezultat, potvrdio je najviši general američke vojske Joseph Dunford.

>>Dok Trump sve ozbiljnije prijeti Sjevernoj Koreji, Japanci se spremaju za rat

>>ANALIZA Što možemo očekivati ako stvarno dođe do rata između SAD-a i Sjeverne Koreje?

>>Sjeverna Koreja je racionalnija nego se čini: Kim dobro zna što radi, zna li Trump?  

Ovo upozorenje dolazi nekoliko dana nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump na Twitteru zaprijetio da je američko oružje "napunjeno i spremno".

General Dunford u posjetu Južnoj Koreji

Načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford nalazi se u službenom posjetu Seulu, gdje je došao razgovarati s južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom i ministrom obrane Song Jung-muom prije skorašnjih zajedničkih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga, javlja Independent.

"Prenio je američku spremnost na uporabu punog raspona vojnih sposobnosti kako bi obranila naše saveznike i američku domovinu", priopćio je američki vojni glasnogovornik Darryn James. General Dunford je također "naglasio da sjevernokorejski balistički projektili i program nuklearnog naoružanja ugrožavaju čitavu globalnu zajednicu", dodao je James.

Sam Dunford je ranije izjavio novinarima da želi iskoristiti posjet kako bi "izmjerio temperaturu u regiji" u kojoj napetosti zbog sjevernokorejskog, ali i američkog zveckanja oružjem sve više rastu. Naznačio je da će raspravljati o vojnim opcijama u slučaju da "diplomatska i gospodarska kampanja pritiska" na Pjongjang ne uspije, ali je također naglasio kako se "svi pokušavamo izvući iz ove situacije bez rata".

Pjongjang vidi vojne vježbe kao pripremu za rat

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster pokušao je uvjeriti javnost da rat sa Sjevernom Korejom nije neminovan. "Nismo bliže ratu nego što smo bili prije tjedan dana, ali jesmo bliže nego što smo bili prije deset godina", zaključio je. 

Južnokorejski predsjednik Mun pozvao je na mirno rješenje nuklearnih tenzija: "Ne smije biti novog rata na Korejskom poluotoku."

No Pjongjang je i danas nastavio s oštrim nastupom, optužujući SAD za mobiliziranje ogromne količine naoružanja i vojnika za vojne vježbe s Južnom Korejom koje će se održati kasnije ovog mjeseca. Pjongjang ih vidi kao pripremu za rat. "Ono što je bitno jest da, ako drugi konflikt (na Korejskom poluotoku) izbije, to će nužno dovesti do nuklearnog rata. Mi pomno pratimo svaki potez SAD-a", priopćila je službena korejska agencija KCNA.

Trump: Kim će brzo zažaliti ako išta napravi

U istom priopćenju se navodi da se čak 3.5 milijuna Sjevernih Korejaca dobrovoljno prijavilo za pridruživanje vojsci u slučaju rata. Podsjetimo, ova zemlja već ima 1.2 milijuna aktivnih vojnika i 600 tisuća rezervista. 

Trump je u posljednjem komentaru na ovu temu zaprijetio da se sjevernokorejski diktator Kim Jong-un "neće izvući s ovim što radi" i da će "brzo zažaliti" ako iznese još jednu "otvorenu prijetnju" ili "učini išta u vezi Guama". Kimov režim je najavio da će ispaliti balističke projektile u blizini ovog američkog teritorija u Tihom oceanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.