Američka vlada u 2019. godinu ulazi u blokadi?

Foto: EPA

RAVNATELJ za proračun i predstojnik ureda američkog predsjednika Donalda Trumpa rekao je da bi privremena blokada američke vlade mogla trajati do 3. siječnja, kada dolazi novi saziv Kongresa i demokrati preuzimaju Zastupnički dom. 

"Vrlo je moguće da će ova blokada trajati dulje od 28. prosinca i do novog Kongresa", kazao je Mick Mulvaney za Fox News Sunday. 

"Sumnjam da će se stvari brzo kretati idućih nekoliko dana" zbog Božića, rekao je Mulvaney, ravnatelj ureda za upravljanje proračunom koji je prije 10 dana imenovan predstojnikom ureda Bijele kuće. 

Američki Senat u subotu nije uspio riješiti spor oko Trumpovog zahtjeva za još sredstava za zid na granici s Meksikom, što demokrati ne žele prihvatiti. 

Mulvaney je otkrio kako je Bijela kuća dala "protuponudu" demokratima oko financiranja sigurnosti na granici koja je kompromis njihove ponude vrijedne 1,3 i Trumpovog zahtjeva za 5 milijardi dolara. 

Potpredsjednik Mike Pence je u sklopu tih razgovora u subotu pristao smanjiti zatražena sredstva za zid, tražeći 2,1 milijardu dolara, prenio je ABC News pozivajući se na neimenovane izvore. 

Mulvaney krivnju prebacuje na Nancy Pelosi, kandidatkinju demokrata za predsjednicu Zastupničkog doma, tvrdeći kako će ona zadržavati pregovore dok si ne osigura tu dužnost: "Mislim da je u nesretnom položaju obaveze prema lijevom krilu stranke jer se ne smije složiti s predsjednikom ni po jednom pitanju dok ne bude imenovana čelnicom Doma."

"Ako je to istina, postoji mogućnost" da blokada stane nakon novog saziva Kongresa. 

Oko 400 tisuća djelatnika radit će bez plaće

Financiranje oko četvrtine programa savezne vlade - uključujući one ministarstva domovinske sigurnosti, pravosuđa i poljoprivrede - istekla su u petak u ponoć te neće biti obnovljena do postizanja dogovora. 

Američki nacionalni parkovi ostat će otvoreni, no u njima će raditi tek dio osoblja za vrijeme blokade vlade. Oko 400 tisuća njihovih djelatnika radit će bez plaće, a 380 tisuća bit će poslano na privremeni dopust dok se spor ne riješi. Neki od parkova bit će u cijelosti zatvoreni dok traju pregovori. 

Policija, granične kontrole, pošta i zrakoplovne službe nastavit će s radom.

Pregovori o proračunu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom financiranju vlade. No Washington je ove godine već imao dvije kratke blokade vlade.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.