Alpe pod 7 metara snijega, a past će ga još. Nova lavina zatrpala hotel

Foto: EPA

SINOĆ je u Austriji, u Gornjoj Štajerskoj došlo do još jedne lavine. Lavina je zatrpala hotel u mjestu Ramsau, a prema prvim informacijama u lavini nitko nije ozlijeđen. Snijeg iz lavine se probio i do samog centra mjesta Ramsen.

Oko 60 ljudi evakuirano

Kako javlja austrijski portal orf.at, do lavine je došlo sinoć oko 1 sat u noći. Situacija je najprije bila nejasna kada se o ozlijeđenima radi. Neki mediji javljaju kako je hotel bio ranije evakuiran, dok orf.at javlja kako je u trenutku kada je u hotel udarila lavina u hotelu bilo 60 ljudi. 

Javljaju kako su svi napustili hotel neozlijeđeni. Kako su izvijestile nadležne službe, u lavini nije pronađen nitko, pa se smatra da žrtava nema. 

Hitne službe su cijele noći pregledavale područje u kojemu je došlo do lavine, da bi jutros izvijestile kako nitko nije ozlijeđen. Die Presse javlja kako su hitne službe pretražile i kuće koje bile na putu lavini, a koje se nalaze ispred hotela. Ni u njima nitko nije pronađen.

Ipak, materijalne štete ima, kako na samoj zgradi hotela, tako i u imovini osoba koje su bile u hotelu. Naime, orf javlja kako su brojni automobili zatrpani lavinom i zgurani nizbrdo ogromnom masom snijega. 

Lavina izgubila na snazi

Orf javlja i kako je dio razloga zašto nitko nije ozlijeđen u ovoj lavini taj što je počela na velikoj visini te na koncu, u trenutku kada je došla do zgrade hotela na koji se obrušila, u njega nije mogla udariti velikom snagom. 

Smirivanje situacije tijekom dana

Kako javljaju austrijske meteorološke službe, danas se na sjevernoj strani Alpa očekuje novih 20 do 40 centimetara snijega. 

Na zapadu, u Arlbergu, očekuje se novih 50-ak centimetara snijega, a čini se kako će najviše snijega napadati u visokim Turama, u kojima se očekuje 60 do 70 centimetara snijega.

Ipak, očekuje se smanjenje padalina tijekom popodneva, ali i razvedravanje. Usto će oslabiti i vjetar koji stvara snježne nanose.

Napadalo oko sedam metara snijega

Kako javlja portal Wetter.at, u salzburškom području je snijegom od ostatka svijeta odsječena oko 41.000 ljudi.

Dodaju kako je do toga došlo zato što su brojne ceste zatrpale lavine, a one koje nisu zatrpane su zatvorene radi opreza. 

Do mjesta Obertauern, Unken, Lofer, St. Martin, Weiisbach i Rauris se od jučer ne može doći automobilima.

Portal Wetter.at javlja i kako snijeg u Austriji pada neprestano gotovo dva tjedna te kako ga je u planinskom području oko Innsbrucka i Tirola, odnosno na zapadu zemlje napadalo sedam metara. 

Na granici Štajerske i Donje Austrije napadalo je šest metara snijega. 

Marc Olefs, šef istraživanja o klimi u Zamgu, austrijskoj meteorološkoj službi, rekao je kako se radi o jako neobičnom vremenu kakvo se viđa jednom u 100 godina.

Dodao je kako je za dva tjedna palo 8,5 puta više snijega nego što je to uobičajeno u cijelom siječnju.

U Austriji poginulo 10 osoba, i dalje velika opasnost od lavina

Kako javlja portal Krone.at u Austriji je prethodnih dana u lavinama poginulo deset ljudi.

"U ovom trenutku nitko više ne može reći da ne zna za opasnost od lavina u Austriji", rekao je za Krone Stefan Blindstaffl, predsjednik austrijske Gorske službe spašavanja.

Iako se očekuje smirivanje vremena, opasnost od lavina i danas je na značajnom ili visokom stupnju, odnosno na trećem ili četvrtom stupnju. 

Od jučer je palo novih 80 centimetara snijega, a novi snijeg se očekuje i danas. 

Velika opasnost od lavina, odnosno opasnost četvrtog stupnja na snazi je širom Austrije na svim nadmorskim visinama većim od 1800 metara. Na tim visinama, situaciju posebno otežava vjetar te strm teren. 

Andreas Pecl, iz austrijske meteorološke službe, prognozirao je za Kurier.at kako se u srijedu očekuje značajno zatopljenje, što znači da će prestati padati snijeg, ali to ne znači da će prestati opasnost od lavina.

Pecl dodaje da će zatopljenje dovesti do povećanja opasnosti od lavina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.