Ako HRT otpusti novinare, bit će gužve na Prisavlju



SITUACIJA na Prisavlju sve se više zahuktava, a sudeći po svemu sljedeći bi tjedan mogao biti još vrući. S HRT-a kažu kako informacije o izvanrednom otkazu nisu točne, a HND upozorava na posljedice eventualnog otpuštanja novinara.

Jučer navečer pojavila se informacija kako će Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić, Robert Zuber i Lela Knežević zbog teksta objavljenog na Indexu o tome kako je Vanja Stulić, glavni ravnatelj HRT-a, nazvao novinarku Ivanu Dragičević Veličković "četničkom kurvetinom" dobiti izvanredni otkaz.

"Vanja Sutlić nema nikakve veze s tim"

Glasnogovornik HRT-a Janos Roemer tu je informaciju nazvao neistinitom. "Postupak navedenih novinara je u tijeku. Ne znamo kada će biti gotov, to najvjerojatnije neće biti danas, stoga je nemoguće i pretpostaviti kakva će biti odluka te moguće sankcije. Treba napomenuti da Vanja Sutlić nema nikakve veze s tim, on niti je jedan od sudionika procesa, niti ga je pokrenuo niti ga provodi", rekao je Roemer za Index.

Nagađanja o eventualnom otkazu, za koji se samo zna da "najvjerojatnije neće biti danas", provjerili smo kod prozvanih novinara. Oni nisu dobili nikakvu službenu obavijest, pa nisu u stanju komentirati informacije o otkazu. Usto, budući da im unutarnja pravila HRT-a zabranjuju govoriti o slučaju, uz najbolju volju nisu mogli dati puno informacija.



Sanja Mikleušević Pavić rekla je kako je trenutno trudna pa, po njenom saznanju, ni ne može dobiti otkaz. "Ponavljam da je ono što smo rekli istinito, a prijetnja otkazom bez ikakvih pravnih osnova dovoljno govori o stanju na HRT-u za mandata Vanje Sutlića", rekla je ona.

"U slučaju takve gluposti bilo bi velike gužve na Prisavlju"

Mikleušević Pavić bi inače za tri tjedna trebala roditi, pa bi zaista bilo zanimljivo vidjeti kako joj HRT daje otkaz zbog svjedočenja o Sutliću.

"Ja se toplo nadam da nije istina i da neće biti kažnjeni ni na koji način, a kamoli otkazom. Naravno da bi HND u takvoj situaciji reagirao, ali situacija na HRT-u je takva da bismo vidjeli dosta otpora eventualnom otkazu. U petak sam bio na sastanku čiji zaključci su poslani Programskom vijeću HRT-a, te dvama saborskim odborima. U zaključcima se posebno apostrofira ova afera, kao i pitanje 'zabranjenih pitanja' postavljenih Željku Kerumu. Puno je ljudi potpisalo te zaključke i siguran sam da bi u slučaju takve gluposti [uručivanja izvanrednog otkaza, op.a.] bilo velike gužve na Prisavlju", rekao je za Index predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.



Novinari se ne mogu braniti

Cijela bi situacija bila puno jednostavnija kad bi glavni ravnatelj i vodstvo HRT-a bili u istoj poziciji kao i novinari. Zbog HRT-ovih pravila, naime, novinari se ne smiju očitovati o svom slučaju, dok je to Sutliću dopušteno. Posebno u situaciji u kojoj je Stulić javno prozvao novinare za odrađivanje političkog napada na svoju osobu, bilo bi puno zanimljivije kad bismo mogli čuti službene i unutarnjim pravilima nesputane izjave prozvanih novinara.
 
"Cijeli tjedan očekujemo poziv od pravne službe, ali isto tako se nadamo da ćemo iznaći mogućnost za zaštitu naše časti u gleda, jer nas se blati gdje god se stigne, a mi se ne smijemo javno braniti protiv toga", rekla nam je Maja Sever.

Prije tjedan dana je Index objavio kako su Sever, Knežević, Mikleušević Pavić i Zuber posvjedočili da je Sutlić Dragičević Veličković nazvao "četničkom kurvetinom". Ona je, inače, udana za čovjeka srpske nacionalnosti. Odmah nakon objave vijesti podigla se velika prašina, a na Sutlića se sa svim strana sručila kritika. Sam ravnatelj odbacio je takve navode, rekavši kako se protiv njega provodi "likvidacija". Protiv četvero novinara pokrenuta je unutarnja istraga, a prozvani novinari zatražili su pomoć odvjetnika Čede Prodanovića.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.