Akcija mladih u borbi protiv zagađivača: Zaustavite gradnju Koksare i Plomina 3

AKCIJA MLADIH pokrenula je peticiju protiv izgradnje novih zagađivača u riječkoj regiji, a katastrofalno stanje s kvalitetom zraka zadnjih dana u Rijeci i njezinoj okolici smatraju savršenim uvodom za njihovu akciju.

"Uz već postojeća postrojenja, koja su nas dovela do situacije da udišemo zrak III. najlošije kvalitete u Hrvatskoj, na mala vrata nam se guraju još dva potencijalno velika problema, protiv kojih se moramo boriti svim sredstvima, izgradnja nove Koksare u sklopu rafinerije INA-Urinj i izgradnje Plomina 3 – termoelektrane na ugljen", pišu iz Akcije mladih i dodaju kako je nedopustiv način na koji se građanima te regije nameću takva postrojenja, "bez obzira na činjenicu da se lokalno stanovništvo žestoko protivi realizaciji ovih projekata na predviđeni način".

Institucije u službi krupnog kapitala

"Deklarativna podrška Vlade Republike Hrvatske, nadležnih ministarstava, pa čak i lokalnih političara koji svojom podrškom ili 'mudrom' šutnjom jasno pokazuju da su u službi krupnog kapitala i da nisu voljni raditi u interesu građana koji su ih svojim glasovima izabrali i za čiju budućnost bi se trebali boriti", pišu iz Akcije mladih. Smatraju kako je skandaloznija priprema tih projekata, sve od izrada Studija utjecaja na okoliš pa do informiranja javnosti.


"Nedostupnost vjerodostojnih informacija o ovim projektima, prikrivanje podataka od strane investitora i ministarstava, zamagljivanje činjenica u javnosti, poput one da je realizacija projekta Plomin 3 planirana samo i isključivo kao termoelektrana na ugljen, a ne na plin, kako je planirano i predviđeno prostornim planom Istarske županije", poručuju iz Akcije mladih.

Traže raspisivanje referenduma

Dodaju kako "pogled na nebo na njima" im otkriva nepobitnu činjenicu da je zrak koji udišu onečišćen. "Bez obzira na svakodnevne manipulacije s podacima koje odašilju mjerne postaje zadužene za kontrolu tog istog zraka, službeno udišemo III. kategoriju i prema Zakonu nitko ni zbog kakvih interesa i u službi bilo čijeg kapitala nema pravo ni razmišljati o gradnji novih zagađivača a kamoli graditi iste", kažu iz Akcije mladih te su pokrenuli peticiju kojom traže raspisivanje referenduma o izgradnji nove Koksare u sklopu rafinerije Urinj i izgradnje Plomina 3. Referendum bi se trebao provesti u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Peticija će se potpisivati na riječkom Korzu i u drugim gradovima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.