Agrokorov revizor o optužbama iz Rusije: Došlo je do greške u komunikaciji

Foto: FAH

BAKER TILLY jedna je od revizorskih kuća koja je revidirala financijska izvješća Agrokora. Iz te tvrtke kazali su u četvrtak Hini kako pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela strategije Agrokora.

Kažu kako su tijekom proteklih godina u revizijama pojedinih članica grupe Agrokor utvrdili određene nepravilnost koje su iskazali u pojedinačnim izvještajima, ali revizori tvrde da su one ispravljene u konsolidacijskim paketima.

Baker Tilly: Nismo mi jedini! Tu su Deloitte i BDO

Izvršni direktor ruske banke VTB Jurij Solovjev, naime, u srijedu je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća te je izjavio kako su "problemi u kompaniji nastali zbog falsificiranja poslovnih knjiga, za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju". Kasnije je na zahtjev VTB banke, riječ falsifikat zamijenjen nepravilnostima, no ostaje činjenica da su ruski kreditori izjavili kako izvješća nisu bila točna.

Na upit jesu li prilikom obavljanja dosadašnjih revizija uočene nepravilnosti, neistinitosti ili nedostatnosti, iz te revizorske tvrtke odgovaraju da su oni jedna od više desetaka revizijskh kuća koje rade s pojedinim članicama koncerna, a da su o svim uočenim nepravilnostima izvještavali te su one ispravljane. 

"Zadnja revizija koju smo obavili je za 2015. godinu. Nismo jedini angažirani revizor u Agrokor Grupi. Najveću kompaniju u Grupi, Mercator, revidira Deloitte. Mercator Srbiju i Adriatica Net revidira BDO. Na razini cijele Agrokor Grupe bilo je angažirano svih proteklih godina u prosjeku više od 70 revizora. U 2015. godini sve transakcije u okviru Agrokor Grupe u pogledu otplate kredita, kamata i dobavljača odvijale su se nesmetano uobičajenom dinamikom", kažu iz Baker Tillyja.


Trenutno sređuju izvješće za 2016. godinu

Upitani, pak, jesu li na bilo koji način uključeni u aktivnosti oko Agrokora, odgovaraju da su trenutno angažirani na reviziji izvješća za 2016. godinu. Dodaju i da u kvartalnim izvješćima Agrokora nisu iskazani krediti iz matice, odnosno tvrtke registrirane u Nizozemskoj. 

"Trenutno smo angažirani na reviziji 2016. godine, koja je još u tijeku. U 2016. godini dogodile su se značajne transakcije uspješnog reprogramiranja kredita sa sindikatom banaka predvođenih Goldman Sachsom, s kojim smo održavali redovitu komunikaciju. Agrokor Grupa je temeljem svojih ugovornih obveza za 2016. godinu prema investitorima dužna dostavljati kvartalna nerevidirana financijska izvješća, kao i izvještajne financijske projekcije za prvi kvartal 2017. godine.

Moramo naglasiti da u tim kvartalnim izvješćima investitorima, pa tako i VTB banci, nisu uključeni i iskazani krediti iz matice Adria Holding Group B.V. Nizozemska. Naime, 2014. godine dionice pravne osobnosti Agrokora d.d. prenesene su u Amsterdam po procijenjenoj fer vrijednosti kao osnivački kapital Adria Group Holdinga B.V. Investitore smo na to upozorili u našem Izvještaju za 2015. godinu. Kompletan financijski položaj i financijska zaduženost može se sagledati samo na konsolidiranoj bilanci nove matice", ističu iz Baker Tillyja.

Dodaju i da je "za 2016. godinu s namjerom izlaska na IPO, uz njih kao statutarne revizore, angažiran dodatno i Deloitte kao revizor konsolidiranih izvještaja neformalne industrijske grupe (Food Group)". "Za potrebe izlaska na IPO, Deloitte je pregledao tri godine unatrag poslovanje najvećih industrijskih kompanija u sklopu Agrokor Grupe. Prema našim saznanjima iz međusobne suradnje, Deloitte nema nikakvih ozbiljnijih primjedbi na financijske izvještaje proteklih godina. Stoga pretpostavljamo da je izjava direktora VTB banke koncipirana na temelju nekonsolidiranih kvartalnih izvještaja Agrokor Grupe Zagreb, u kojima nisu iskazani krediti prema bankama u krovnoj matici u Nizozemskoj", kažu iz te revizorske kuće.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.