Afera Hypo: Kulterer ostaje u pritvoru do daljnjega, DORH surađuje s Austrijancima

DRŽAVNO odvjetništvo Republike Hrvatske surađuje s nadležnim tijelima Republike Austrije u istraživanju navodnih nezakonitosti u Hypo Group Austria, priopćeno je iz DORH-a. Državno odvjetništvo tvrdi da s Austrijancima ima "izuzetno dobru suradnju oko provjera tijekova novca za koji postoji sumnja da je otuđen od strane većeg broja osoba iz sredstava namijenjenih obnovi i obrani suvereniteta Republike Hrvatske".

Međunarodnom pravnom pomoći obuhvaćena je i provjera spornih kreditnih odnosa Hypo Grupe Alpe Adria s pravnim i fizičkim osobama u Republici Hrvatskoj, tvrde iz DORH-a uz dodatak kako je suradnja s Austrijancima intenzivirana početkom 2010. godine.

Kulterer ostaje u pritvoru do daljnjega: Hoće li progovoriti o Hrvatima?

Kako javljaju austrijski mediji, bivši čelnik Hypo Alpe Adria banke Kulterer je prebačen u zatvor u Klagenfurtu gdje će ostati do daljnjega. Sudac istrage odlučio je kasno u nedjelju navečer produljiti pritvor Kultereru zbog mogućnosti bijega i straha od ponovnog počinjenja djela.

Kulterer je u petak i subotu pet sati ispitivan u policiji u prisutnosti svog odvjetnika Ferdinanda Lankansa. Kako doznaje austrijski Kurier, bivši bankar pokazao je malo volje za suradnjom. Paralelno s ispitivanjem policija je pronašla novi dokazni materijal, na lokacijama u Beču i Kärntenu.

Glasnogovornik Tužiteljstva izjavio je medijima kako su istražitelji otkrili još dokumenata koji će biti vrlo važni dokazi na suđenju. No, Kultererov odvjetnik tvrdi kako su pronađene samo kopije već poznatih dokumenata koji prikazuju poslovanje banke. Kultererov odvjetnik tvrdi kako i je njegov klijent uhićen zbog politike te je sve prozvao skandalom. "Razlozi za pritvor nisu jasni, nema ih. Motivacija može biti samo politička jer drugog razloga nema", smatra Lankans.

Kulterer je osumnjičen za pronevjeru, prijevaru, pranje novca, ali i za lažno svjedočenje, za što mu prijeti do deset godina zatvora. On odbacuje sve optužbe. 

"Austrijsko pravosuđe ozbiljno radi svoj posao"

Mediji primjećuju kako je odluka suca o zadržavanju Kulterera u pritvoru signal da se austrijsko pravosuđe ozbiljno primilo posla.

Podsjećamo, Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan, a austrijsko tužiteljstvo ga tereti za odobravanje milijunskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Kako doznaje Index, u Hrvatskoj je pod istragom pet velikih kredita, a austrijski mediji javljaju da austrijski istražitelji sumnjiče čak 40 osoba zbog mutnih poslova u Hypo banci.

Kulterer se, otkad se doznalo da je pod istragom, spominje kao čovjek koji bi mogao otkriti povezanost Sanadera i Hypo banke. Kako je već objavljivano u medijima, Kulterer je navodno dugogodišnji Sanaderov prijatelj pa bi austrijski istražitelji htjeli doznati je li istina da je banka pokrivala neke privatne Sanaderove troškove, o čemu se već dulje vrijeme priča u austrijskim poslovnim krugovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.