Žestok okršaj Ostojića s potpredsjednikom srpske Vlade: Srbija radi humanitarnu katastrofu

Foto: N1

U EMISIJI Novi dan na N1 televiziji govorili su potpredsjednici Vlade Srbije i Hrvatske, Rasim Ljajić i Ranko Ostojić. Naravno, tema su bila goruća pitanja, u prvom redu blokada graničnih prijelaza, a onda i ponašanje država u izbjegličkoj krizi.


Ostojić je naglasio kako je promet za osobne automobile na Bajakovu bio otvoren, ali zbog nesposobnosti Srbije da raščisti nered s kamionima, rekao je Ostojić, to više nije moguće.

"Dok god se šalju ultimatumi, a da pri tome konvoji pristižu na Bapsku bez kontrole, stvara se gužva i nered", rekao je Ostojić na što mu je Ljajić odgovorio da Srbija ne šalje ultimatume već samo odgovara na one iz Hrvatske.

"Ne radi se o nesposobnosti već o prosvjedu, radi se o očajnim kamiondžijama koji gube svakim danom. Srbija ne može ništa učiniti da spriječi taj protest. Želimo kroz razgovor riješiti taj problem. Kamiondžije nisu krive, već je kriva Hrvatska koja je zatvorila taj granični prijelaz", rekao je Ljajić koji je još dodao da ne postoji nikakav dogovor s Mađarskom da se izbjeglice šalju isključivo u Hrvatsku.

"Nama je svejedno hoće li izbjeglice ići prema Mađarskoj ili Hrvatskoj", rekao je.

Ostojić optužio Srbiju da radi humanitarnu katastrofu

Na upit do kada će biti blokirano Bajakovo, Ostojić kaže da je Ljajić sada potvrdio da Srbija uopće ne kontrolira situaciju. "Na srpskoj strani, ako niste sposobni riješiti bunt kamiondžija, to znači da niste sposobni riješiti problem. Naš premijer je ponudio pomoć resursima i prijevozom. Očito je da Ljajić nije čuo riječi svog premijera. Ako ćete tako razgovarati, onda ćete dobiti i takav odgovor"


Ostojić je rekao Ljajiću da Srbija mora promijeniti retoriku.

"Morate promijeniti retoriku. Prestanite pričati prazne priče, radite humanitarnu katastrofu, a to sam od vas najmanje očekivao. Učinite minimum koji možete napraviti - ne mučite ove ljude, teško im je i bez toga", oštar je hrvatski ministar.

Ljajić mu je odgovorio kako neće trpjeti lekcije i ultimatume iz Hrvatske.

"Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja se nije obrukala u izbjegličkoj krizi i za to smo dobili priznanje. Ova predizborna retorika, zapaljivi govor ne doprinose ničemu. Mi se trudimo ne dolijevati ulje na vatru, a izjave iz Zagreba su sve radikalnije. Mi nećemo upasti u tu zamku, niti dopustiti da nam drugi dijele lekcije", zaključio je Ljajić.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.