Žderić u problemima: Tvornica cementa zatražila stečaj Konstruktora zbog duga od dva milijuna kuna!

TVORNICA cementa Holcim iz Koromačnog kraj Labina zatražila je stečaj nad splitskim Konstruktorom. Informaciju nam je potvrdila Julija Škoro, voditeljica marketinga i komunikacija tvrtke Holcim. "Stečaj smo zatražili 18. svibnja, i to zbog duga od dva milijuna kuna za cement iz 2010. i 2011. godine. Pokušavali smo dvije godine nekako dogovoriti podmirenje duga, ali bez uspjeha", kazala nam je Škoro.

Na Trgovačkom sudu u Splitu dočekalo ih je iznenađenje. Otkrili su, naime, da je stečaj nad Konstruktorom još u ožujku zatražio još jedan vjerovnik. Ne znaju, međutim, o kojoj se tvrtki radi te koliko iznosi njihovo potraživanje.

Zapali u probleme kada je država prestala graditi ceste

Konstruktor je zapao u velike probleme još prije četiri godine. Kako su poslovanje uglavnom temeljili na državnom programu cestogradnje, prestankom investicija presušio je i izvor koji je hranio Konstruktor. Poslovi u inozemstvu redom su doživjeli teški fijasko. U Kataru je izbila afera sa čekovima bez pokrića, ništa nije bilo ni od posla na izgradnji autoceste Bar - Boljari u Crnoj Gori.

Konstruktor u blokadi već par godina

Tvrtka Željka Žderića završila je u blokadi koja kontinuirano traje već par godina. Dok je Poreznom upravom šefovao Ivica Mladineo, blokade su se skidale po par dana, kako bi se Konstruktor nekako održao na životu. No, njegovim odlaskom, tj. smjenom zbog suđenja za privatizaciju Konstruktora, za Žderića i njegovu firmu došli su crni dani. Zbog blokade ne mogu sudjelovati na natječajima pa je bilo samo pitanje dana kada će dogoditi stečaj. Početkom godine radnici su stupili u štrajk jer im nisu isplatili dvije plaće.

Žderić zaboravio na zakonsku obvezu pokretanja stečaja?!

Premda su se već odavno ostvarili svi uvjeti za pokretanje stečaja u Konstruktoru i premda je to bila Žderićeva zakonska obaveza, stečaj su na koncu zatražili vjerovnici. Ne čudi to, jer Žderić je i najveći dioničar posrnulog građevinskog giganta. 

Direktor Žderić nije nam se htio javiti. Ovih dana bi mu trebala biti objavljena presuda za privatizaciju Konstruktora, a u tijeku je i suđenje za kritvotvorenje dopisa libijskog veleposlanstva kojim je htio preuzeti Slobodnu Dalmaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.