Zbog štrajka, Sarajevo u potpunom prometnom kolapsu!

Foto: klix.ba

GLAVNI grad Bosne i Hercegovine od jutros je u potpunom prometnom kolapsu.  Kako javljaju reporteri agencije Anadolija (AA) s lica mjesta, Sarajevo je ostalo javnog prijevoza.

Na stotine građana kreće se pješice prema središtu grada, jer nemaju drugog načina kako bi stiglli na posao, odnosno studenti i učenici na fakultete i škole. Veliki broj vozila stoji na glavnoj prometnici u oba smjera. Gužve su velike, a trenutno se ne zna kada bi ponovo mogao biti uspostavljen prijevoz.

''Građani su jutros doslovno bili na ulicama. Nisu znali ništa,,  kako da putuju na posao, na fakultet, djeca u školu. Pokušavaju zaustaviti taxi vozila, ali mi ne možemo toliko ljudi prevesti'', kazao je za agenciju Anadolija jedan od vozača sarajevskog taxija.

Kako javljaju lokalni mediji, radnici GRAS-a jutros su obustavili promet, zbog neisplaćenih plaća za veljaču. Kao razlog za novu obustavu rada, također, navode isključenje struje 28. ožujka u poslovnim zgradama GRAS-a. Za to vrijeme ni pomoćne službe ne mogu raditi, rekli su nam iz Sindikata GRAS-a.

Građani su, međutim, nezadovoljni ovakvim načinom borbe za radnička prava jer je glavni grad BiH u kolapsu, a zbog kašnjenja bit će pričinjene štete i drugim kompanijama i ustanovama. Upozoreno je kao i u vrijeme štrajka određen broj linija mora funkcionirati, ali radnici GRAS-a tvrde kako je polovica vozila već ionako pokvarena.

Radnici GRAS-a počeli su se okupljati još u utorak navečer. Predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija rekao je da u Sindikatu ne stoje iza tog okupljanja radnika i da mole radnike da odustanu od ovakvih postupaka.

Prethodno je Sindikat komunalne privrede najavio štrajk za 17. travnja ukoliko ne bude postignut dogovor s predstavnicima vlasti i nadležnim institucijama u Kantonu Sarajevu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.