Zatvorena Sikstinska kapela, možda već sutra datum konklava: Tko će biti novi Papa?

Ilustracija: AFP

DRUGI je dan kongregacije kardinala koji će odlučiti datumu početka konklave za izbor novog Pape. Iza zatvorenih vrata ovih dana raspravljaju o stanju i aferama koje potresaju sam vrh Katoličke crkve.

110 kardinala izbornika je u Rimu. Njih pet nedostaje kako bi većinom glasova odlučili o datumu početka konklava i među sobom odabrali novog Petrova nasljednika, kaže novinar Silvije Tomašević. "O tome odlučuju tek kad će doznati hoće li svih 115 kardinala doći na konklavu. Pretpostavlja se da bi već sutra ujutro mogli odlučiti o datumu početka konklave", kaže Tomašević.

Zbog održavanja konklava, od danas je za turiste zatvorena i Sikstinska kapela, kako bi na vrijeme mogla primiti kardinale. Javnost nagađa kako bi novi Papa, prvi puta u povijesti Katoličke crkve, mogao biti netko izvan Europe. "Pretpostavlja se da ne bi mogao biti nijedan kardinal iz Rimske kurije, teško da bi mogao biti izabran kardinal Talijan, a mali su i izgledi da ovoga puta bude izabran netko iz Europe", dodaje Tomašević.

Prije nego izaberu novog Papu, kardinali žele saznati sve o optužbama za korupciju i seksualne skandale te žele uvid u povjerljive vatikanske dokumente

I okupljeni kardinali naglašavaju kako nije važan geografski položaj već sposobnost i predanost budućeg Pape u vođenju Crkve, iscrpljene brojnim aferama koje joj se stavljaju na teret. Crkva je spremna i za crnog Papu, no svijet još možda nije, kažu. "Jednog dana je za očekivati da će Papa doći iz Azije, Afrike, Amerike...to ne bi bilo iznenađenje. Čak ni danas to ne bi bilo iznenađujuće", istaknuo je kanadski kardinal Marc Quellet u intervjuu za CBC.

A upravo se ime ovog kardinala najčešće spominje kao ime Benediktova nasljednika. Nije ga strah progovoriti o zlostavljanjima unutar Crkve ni seksualnim aferama. "Žalimo što smo napravili neke loše stvari i Crkva se ispričala više puta. Naučili smo iz naših pogrešaka, slušamo žrtve. No, moramo se pomiriti i s obiteljima u duhovnom smislu i tu još imamo puno posla", istaknuo je Quellet.

Prije nego izaberu novog Papu, kardinali žele saznati sve o optužbama za korupciju i seksualne skandale te žele uvid u povjerljive vatikanske dokumente. Vatileaks je pod ključem, ali kardinalima je omogućen uvid u tajne crkvene spise. Iako je rasprava pokrenuta, sve to baca sjenu na Katoličku crkvu, zbog čega će ovo možda biti i najneizvjesniji izbori vrhovnog poglavara do sada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.