Zagrebački HNS predstavio predizborni program uz osvrt na "Trnoružicu Bandića"

Foto: Hina

ZAGREBAČKI HNS predstavio je u petak program s kojim namjerava samostalno izaći na lokalne izbore 2017., a temelji se na pet ključnih točaka - razvoju gospodarstva, prometa, decentralizaciji, obrazovanju i znanosti, te sportu, kulturi i turizmu.

"Iz našeg programa vidljivo je da se Zagreb ponaša kao otok koji je dostatan sam sebi. Programom nudimo građanima da aktivno sudjeluju u kreiranju onoga što Zagreb treba biti", rekla je predsjednica GO HNS-a Zagreba i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Koncept pametnog grada

HNS nudi koncept pametnog grada koji funkcionira uz pomoć digitalne tehnologije, umjesto sadašnjih 17 gradskih četvrti predlaže 11 četvrti, a sva naselja koja se ne nalaze u Generalnom urbanističkom planu formirala bi zasebne mjesne odbore. Predlažu i povećanje udjela sredstava za mjesnu samoupravu s kojima će samostalno upravljati gradske četvrti s pet na 20 posto.

Program je 17. veljače predstavljen članovima i trenutno je u javnoj raspravi, stoga je Mrak Taritaš pozvala građane da se sa svojim prijedlozima i sugestijama uključe u raspravu.

Za peticiju "Stop političkim hapšenjima", kojom Klub Milana Bandića optužuje vlast da se koristi represivnim aparatom za pokretanje političkog montiranog procesa protiv Bandića, Mrak Taritaš kaže da je "netko posljednjih 15 godina bio Trnoružica i spavao, odjedanput se probudio i čudi se svemu".

"Fakturiranje"

Novine su prije nekoliko godina bile pune članaka o različitim kaznenim prijavama protiv gradske vlasti, te o načinu funkcioniranja Zagreba u kojem je jedan čovjek donosio odluke prema vlastitoj volji.

"Gradonačelnik je i sam javno izjavio koliko ima kaznenih prijava, a sad cijelu priču pretvaramo u politički progon. To je samo niz njegovih poteza došao na naplatu", dodala je.

Vazano za najavljeni antiprosvjed protiv branitelja koji prosvjeduju u Savskoj ulici u organizaciji udruge 'Occupy Croatia' u subotu, 14. ožujka, izrazila je nadu da neće biti eskalacije.

"Šator koji je tamo postavljen i način na koji su prosvjednici tamo je pod ingerencijom Grada Zagreba i o tome odlučuju komunalni redari. Svatko ima pravo izreći svoje mišljenje, ali ne trebamo biti taoci pojedinaca", rekla je Mrak Taritaš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.