Wikileaks objavio aneks TPP-a koji "narušava javno zdravstvo"

Screenshot: wikileaks.org

WIKILEAKS je danas objavio aneks tajnovitog poglavlja o zdravstvu unutar Trans-pacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini (TPP) čiji se sadržaj donekle podudara s Transatlantskim sporazumom o trgovini i investicijama između SAD-a i EU. 

U aneksu je očit pokušaj regulacije nacionalnog zakonodavstva na području medicine i medicinskih uređaja. On od nacionalnih vlasti traži da velikim farmaceutskim tvrtkama ponude detaljne informacije o odlukama iz resora i korporacijama nudi veću moć u osporavanju zakona koji bi mogli naštetiti njihovim interesima.

Analiza aneksa na stranicama Wikileaksa tvrdi da je on dizajniran s ciljem da naruši snažan program javnog zdravstva u Novom Zelandu i oteža usvajanje sličnih programa u zemljama u razvoju.

"Veliki sporazum"

TPP je najveći sporazum o trgovini globalno i pokriva više od 40 posto svjetskog BDP-a. Iako on značajno utječe na živote ljudi, pregovori o "Velikom sporazumu" kojeg uz TPP sačinjavaju TiSA i TTIP se drže u tajnosti. 

Administracija Baracka Obame je iskoristila proces brzog odlučivanja da sporazume progura kroz Senat, a očekuje se da će sličnu taktiku već sutra pokušati u Kongresu.

U komentaru objave aneksa, osnivač Wikileaksa Julian Assange kaže:

"Pogrešno je misliti da je TPP jedinstveni sporazum. U stvarnosti postoje tri mega-sporazuma, TiSA, TPP i TTIP, koji zajedno tvore jedan golemi unificirani dogovor koji odvaja Zapad od ostatka svijeta. Ovaj 'Veliki sporazum' Pentagon opisuje kao ekonomsku jezgru 'Azijskog pivota' američke vojske. Arhitekti ne ciljaju na ništa manje od krojenja povijesti. Veliki sporazum dobiva svoj oblik u potpunoj tajnosti, jer zajedno s neospornim geostrateškim ambicijama omogućava agresivnu novu formu transnacionalnog korporativizma za kojeg postoji malo javne podrške."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.