Vlast i oporba se složili: Dok je građanima sve teže, bankama raste dobit!

SABORSKI Odbor za financije jednoglasno je prihvatio izvješće o radu Hrvatske narodne banke za prošlu godinu.

Iako su prihvatili izvješće, članovi odbora su imali prigovore na rad središnje banke. Smatraju da je bilo propusta i da reakcija HNB-a nije bila odgovarajuća u slučaju propale Credo banke, javlja HRT.

Također, i vlast i oporba su se složili da  da HNB snosi i dio odgovornosti zbog toga što jedino poslovne banke u Hrvatskoj nisu osjetile teret krize, a istodobno nisu u dovoljnoj mjeri potaknule gospodarski oporavak.

"Odgovornost HNB-a tu je iznimno prisutna"

"Nema dobrog gospodarstva bez dobrih banaka i nema dobrih banaka bez dobroga gospodarstva. Nažalost, to pravilo u Hrvatskoj pada u vodu. Naime, dok je hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim građanima sve teže, bankama u Hrvatskoj dobit raste", rekla je Nadica Jelaš iz SDP-a.

"Naravno da je tu odgovornost HNB-a iznimno prisutna. I to ne od 2011., nego otkad se vodi ovakva monetarna politika", smatra bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač .

"Mogu reći da, ono što zovemo 'Doing business in Croatia', za to sigurno monetarna politika i tečajna politika nisu problem. Problemi leže negdje drugdje", uvjeren je viceguverner HNB-a Relja Martić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.