Vlada uvela nultu kategoriju u sanaciji zgrada poplavljenih područja

Foto: Hina

NA SJEDNICI Vlade donijete su izmjene i dopune Programa obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije. Radi se o obnovi zgrada, a kako je pojasnila ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, nakon više od četiri mjeseca ustanovljeno je da se program treba upotpuniti u odnosu na dvije činjenice: zgrade nulte kategorije, ali i škole.
 

"Zgrade tzv. nulte kategorije. Riječ je o zgradama gdje voda nije bila u samim kućama, ali sad se vidjelo da je zbog vode koja je na tom području dugo bila, da su temelji potonuli i da na zgradama imamo pukotine, te smo uveli nultu kategoriju kako bi sanirali takve zgrade. Uvjet je do 1. veljače da se građani jave da se uvjerimo u štetu. Građani imaju izbor, dakle dvije su mogućnosti, naknada u novcu, 20,000 kuna ili da mi saniramo štetu" rekla je Mrak Taritaš.

Druga činjenica je, istaknula je ministrica, da je škole, koje se nalaze izvan poplavljenih područja, a u kojima su bili smješteni dobrovoljci, potrebno 'upristojiti".

"Postoje zgrade koje su javne namjene. Pritom prvenstveno mislim na škole koje se nalaze izvan poplavljenog područja, a gdje je za vrijeme katastrofe bila smještena vojska, odnosno drugi dobrovoljci, tako da ovim programom omogućujemo da i to saniramo, odnosno upristojimo nastale posljedice" zaključila je Mrak Taritaš.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je i o dodjeli interventnih sredstava za sanaciju šteta na javnim i nerazvrstanim cestama nakon elementarne nepogode, te Programu obnove i saniranja posljedica elementarne nepogode nastalih uslijed poplava na cestovnoj infrastrukturi na području Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske i Požeško slavonske županije.Iznos se povećava sa 100 na 136 milijuna kuna, a Hrvatske ceste se zadužuju da osiguraju sredstva u svom proračunu i to za županijske, lokalne i nerazvrstane ceste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.