Više od 30 organizacija priprema veliki prosvjed protiv TTIP-a i CETA-e u Berlinu

Foto: FAH

VIŠE OD 30 organizacija udružuje snage za veliki prosvjed protiv trgovinskih sporazuma TTIP i CETA koji će se 10. listopada održati u Berlinu. Vlasti očekuju više od 50,000 prosvjednika, planiraju se specijalne linije i stotine autobusa, javlja EurActiv.

Među organizatorima prosvjeda su veliki njemački sindikati, udruge za zaštitu okoliša, kulturu i ljudska prava koji se protive sporazumu kao prijetnji ekološkim i društvenim standardima.

"Ništa se neće postići oko pravedne globalne trgovine i pravedne globalizacije ako su radnička prava skrivena u nekom odjeljku o održivosti," rekao je u utorak šef sindikata DGB Stefan Körzell tijekom prezentacije kampanje u Berlinu.

Olaf Zimmermann, izvršni direktor Njemačkog kulturnog vijeća izražava zabrinutost da će sporazumi ugroziti različitost i sam opstanak kulturnih i medijskih djelatnosti. 

"Ovo je o održavanju fiksnih cijena, zakonu o autorskim pravima i javnom emitiranju," rekao je. "I o tome hoće li korporacije poput Applea, Googlea ili Amazona imati lakši pristup europskim tržištima".

Cornelia Füllkrug-Weitzel iz njemačke nevladine udruge "Kruh za svijet" dodaje da TTIP ne uspostavlja nikakve "društvene ili radničke standarde, samo oni koji su za održavanje konkurentnosti u SAD i EU imaju pravo na žalbu".

Rukovoditelj udruge Njemački prijatelji Zemlje (BUND) Hubert Weiger ističe pak da su iz sporazuma izbačeni principi zaštite potrošača i regulacije GMO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.