Vinkovački SDP-ovci: Je li u HDZ-u počelo pokrštavanje? Ćirić od Srbina postao Hrvatom

Ilustracija: SDP

IZ VINKOVAČKOG SDP-A medijima je stiglo priopćenje u kojemu se pitaju je li u HDZ-upočelo pokrštavanje?

Tvrde za sebe da je "SDP stranka koja, kako deklarativno, tako i svome radu i djelovanju (po čemu se razlikujemo od nekih sudionika političke scene), ne broji krvna zrnca niti svojim članovima, niti građanima naše države". Dodaju da je njima svaki stanovnik države jednako vrijedan, bez obzira na spol, vjeru ili nacionalnost. "Temeljno je demokratsko pravo svakoga pojedinca slobodno izjašnjavanje sukladno svojim osjećajima i uvjerenjima.", poručuju vinkovački SDP-ovci.

Drugi dio njihovog prioćenja prenosimo u cijelosti:

"Ne smijemo zaboraviti kako nam je država slobodna onoliko koliko je slobodan najneslobodniji čovjek koji živi u njoj. Nikada se u povijesti nije dogodilo da ograničavanje nečijih osobnih sloboda, kad-tad, nije imalo posljedica po one koji su te slobode ograničavali.

Stoga moramo navesti primjer uglednog vinkovčanina mr. sc. Vladimira Ćirića, prof., dugogodišnjeg člana HDZ-a, po nacionalnosti Srbina – sve do prošlog tjedna! Naime, prošli su tjedan objavljene kandidacijske liste izbora za Vijeća mjesnih odbora u Vinkovcima, koji se trebaju održati 3. svibnja 2015., gdje je mr. sc. Vladimir Ćirić, prof. na prvome mjestu, odnosno nositelj koalicijske liste HDZ-a i partnera u Mjesnom odboru „Centar“. Na objavljenoj se listi mr. sc. Vladimir Ćirić, prof.  deklarirao kao Hrvat.

Inače je gospodin Vladimir Ćirić vijećnik u Gradskome vijeću Vinkovaca neprekidno već četvrti mandat, od 2001. godine. Svaki se puta do sada u izborima za Gradsko vijeće Vinkovaca Vladimir Ćirić izjašnjavao za ono što i jeste – Srbin, što se vidi iz priložene liste s prošlih lokalnih izbora.
Zakonska je obveza da u Gradskom vijeću Vinkovaca mora biti najmanje jedan pripadnik srpske nacionalne manjine i najčešće je zahvaljujući hadezeovom vijećniku mr. sc. Vladimiru Ćiriću ta obveza u proteklih 14 godina bila ispoštovana.

U ovome trenutku, deklariranjem u službenom političkom dokumentu mr. sc. Vladimira Ćirića kao Hrvata, Gradsko vijeće Vinkovaca u svome sastavu nema više nijednog pripadnika srpske nacionalne manjine, te će se najvjerojatnije morati pristupiti kooptiranjem novoga člana Vijeća.

Prošlotjednim prozivanjem gradonačelnika Splita od strane čelnika splitskog HDZ-a Petra Škorića, kako je gradonačelnik zaposlio Srbina, što je splitskom HDZ-u neprihvatljivo i prekrštavanjem uglednog vinkovačkog HDZ-ovca mr. sc. Vladimira Ćirića možemo sa žalošću konstatirati kako za Hrvatsku dolaze tužna vremena, ako će takve pojave postati uobičajene.

Postavlja se dvojba je li u Hrvatskoj demokratskoj zajednici nastupilo ozračje u kojemu se pripadnici nacionalnih manjina ne smiju izjašnjavati da su ono što jesu, ili se moralni kredibilitet mr. sc. Vladimira Ćirića spustio na razinu da si nacionalnu pripadnost prilagođava dnevnopolitičkim potrebama.

Ili mu nacionalnu pripadnost određuje HDZ?"

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.