"Vidović Krišto nije ni svjesna koliku je štetu prouzročila HRT-u!"

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

PROGRAMSKO vijeće HRT-a podržalo je ukidanje emisije "Slika Hrvatske" Karoline Vidović Krišto. Prihvatili su zaključak v.d. glavnog urednika Deana Šoše da se radilo o "radikalnom aktivizmu", a član Vijeća Arsen Oremović čak je istaknuo da bi Vidović Krišto zbog takvog prijestupa u bilo kojem privatnom mediju dobila izvanredni otkaz.

Šoša je pred vijećnicima kazao da ne želi podleći politiziranju oko same emisije već se pri odluci o ukidanju emisije vodio isključivo profesionalnim argumentima. Istaknuo je kako je emisija zastupala isključivo jednu stranu, što je profesionalno nedopustivo te je urednica preuzela ulogu aktivistice, umjesto ulogu novinarke. Također, Vidović Krišto je objavila film skinut s Interneta bez rješavanja prava na njegovo emitiranje.

"Skinuti filma s Interneta je nedopustivo za standarde javne tv, ovdje je bila riječ o jednostranom  prikazu“, rekao je član Vijeća Bruno Kragić  s čime se složio i Ivica Maštruko, dodavši kako se radi o profesionalnom propustu urednice te kako je potpuno nedopustivo ono što je uslijedilo, da urednica i novinarka traži podršku vjerskih čelnika. Upitao je hoće li uskoro neki novinar zatražiti zaštitu čelnika političke stranke.

Ekstremni aktivizam

"Ovdje je u pitanju bio ekstremni aktivizam, a  posebnim problemom smatram i što HRT na tako visokim pozicijama ima ljude koji ne vide problem u skidanju filmova s Interneta, i nisu svjesni koliku štetu mogu prouzročiti HRT-u", kazao je Oremović. Neda Ritz pak najvećim propustom smatra što je sporna emisija bila jednostrana te ističe kako ne shvaća osporavanje prava glavnom uredniku da ukine emisiju, budući je to njegova odgovornost i obveza.

Programsko je vijeće tako jednoglasno osudilo postupak Vidović Krišto, kojoj će sada valjda postati jasno zbog čega joj je emisija ukinuta. Naime, urednica i voditeljica "Slike Hrvatske" nakon Šošine odluke pismeno se obratila članovima Vijeća, te od njih zatražila zaštitu. U pismu je, između ostalog, napisala da s njom nitko nije razgovarao i da joj nije jasno zbog čega se "Slika Hrvatske" ukida.

Radman: Želim stav, ali ne želim neprofesionalnost

Tvrdila je Vidović Krišto i da ima podršku šefa HRT-ove Uprave Gorana Radmana. No, sudeći prema Radmanovim izjavama sa sjednice Vijeća, radilo se o neistinitim tvrdnjama. Radman je istaknuo da između Šoše i njega nije bilo sukoba oko ukidanja "Slike Hrvatske", te dodao kako i sam smatra da je Vidović Krišto počinila ozbiljne propise koji su ugrozili HRT.

"Želim raditi s ljudima koji imaju svoj stav, ali ne želim neprofesionalnost. Znam da na HRT-u postoje rezervati u kojima su pojedinci identificirani s programskim sadržajima, no to apsolutno nije prihvatljivo", rekao je Radman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.