Varga nahvalio karlovačku Opću bolnicu

Foto: FAH

MINISTAR zdravlja Siniša Varga čestitao je četvrtak u Karlovcu vodstvu Opće bolnice na pozitivnom poslovanju jer su u posljednjih šest mjeseci prihodi kontinuirano veći od rashoda unatoč povećanom broju pacijenata i opsegu usluga.

"Karlovačka je bolnica jedan od pozitivnih i svijetlih primjera izlaska iz državne riznice i novog modela ugovaranja s HZZO-om jer je bolnica na čelu sa sanacijskim upraviteljem Suadom Crnicom dokazala da se može povećati broj zdravstvenih zahvata, smanjiti liste čekanja, a istovremeno smanjiti i operativne troškove", rekao je ministar Varga. On je danas posjetio karlovačku bolnicu koja je nabavila nove uređaje i opremu, u što je ove godine uloženo oko pet milijuna kuna decentraliziranih financijskih sredstava, od čega 1,3 milijuna u novu tehnološku opremu. Zbog nedostatka te opreme, pacijenti su dosad na neke preglede morali putovati uglavnom u Zagreb, a sada će moći na pregled i u karlovačku Opću bolnicu.

Kako je rekao Varga, u Ministarstvu zdravlja danas je održan sastanak svih sanacijskih upravitelja na kojem su raspravljali o novom modelu ugovaranja između bolnica i HZZO-a te se vidjelo, kako je dodao, koje su bolničke uprave dobro shvatile novi model.

Dobar primjer je karlovačka bolnica jer se vidi da rad i ulaganje u nova sredstva daju veće prihode i da se jedino tako može pozitivno poslovati, rekao je Varga, dodajući da će se bolnice koje su prekasno krenule i koje nisu na vrijeme shvatile kako funkcionira novi model ugovaranja morati dodatno potruditi da nadoknade ono što su propustile u prvom kvartalu 2015. i čiji su ravnatelji, kako je rekao, "ostali pasivni, onakvi kakvi su bili desetljećima i samo primali novac od HZZO-a i raspoređivali ga po bolničkim odjelima".

Novi CT stiže do kraja godine


Nasuprot njima, istaknuo je, većina bolnica sada ima iznimno pozitivan trend povećanja broja izvršenih usluga, skraćivanja lista čekanja kroz 'program plus' i 'program 72 sata'.

Na pitanje je li točno da u Karlovačkoj županiji iz mreže javnog zdravstva ispadaju dvije karlovačke ambulante obiteljske medicine te po jedna u Bosiljevu, Netretiću i Ozlju, Varga je odgovorio da je to podmetanje Ministarstvu zdravlja u predizbornoj godini.

"Nitko nije dao takav prijedlog. Županiji su dane vrlo jasne i decidirane upute, a od svake se županije tražilo da kaže koje su specifičnosti u jedinicama lokalne samouprave. Sve su županije poslale svoje prijedloge, stručne ih službe analiziraju, a ja sumnjam da će doći do većeg odstupanja od današnjeg stanja mreže. Prijedlog nove mreže bit će objavljen u sljedećih nekoliko tjedana", zaključio je Varga.

Na pitanje nisu li karlovački pacijenti ugroženi zbog čestog kvara CT uređaja, Suad Crnica je odgovorio da nitko zbog kvara CT-a ni u jednom trenutku nije bio medicinski ugrožen jer se za hitne slučajeve koriste uslugama karlovačke privatne poliklinike koja ima magnet, a za sve kontrole uslugama ogulinske bolnice i referalne ustanove KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu.

S Ministarstvom zdravlja dogovorena je nabava novog uređaja te bi taj problem do kraja godine trebao biti riješen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.