Umro Mihail Kalašnjikov, izumitelj legendarne ruske puške

Foto: Guliver Image / Getty Images

NAKON što je 17. studenog primljen na intenzivnu njegu, danas je u 94. godini života umro Mihail Kalašnjikov, čovjek koji je izumio jurišnu pušku AK-47.

Kalašnjikov je posljednjih godina patio od srčanih problema, a hospitaliziran je u gradu Iževsk gdje se nalazi i tvornica koja proizvodi legendarne puške. Datum sprovoda još uvijek nije poznat, javlja RT.

Mihail je bio samouki seljak te nikada nije završio srednju školu, no to ga nije spriječilo da postigne sjajne rezultate u strojarstvu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je zapovjednik tenka u Crvenoj armiji, no ta je karijera kratko trajala jer je ranjen nakon nekoliko mjeseci. Tijekom rehabilitacije u bolnici dobio je ideju o pušci AK-47 koju je stvarao šest godina zajedno sa svojim timom.

Puška, koja je imenom zauvijek povezana s svojim izumiteljem, počela se često pojavljivati u rukama terorista, radikalista i "djece vojnika" te se Mihail često morao braniti od pitanja novinara. Često su ga pitali žali li što je napravio pušku koja je ubila toliko osoba u posljednjih 50 godina.

"Izmislio sam ju za obranu domovine. Ne žalim za ničim i ne snosim odgovornost za to kako su je političari koristili", kazao je Kalašnjikov i dodao da mu je žao što je koriste teroristi.

Kalašnjikov je rođen 1919. godine u selu Kurji u obitelji bogatih seljaka kao sedamnaesto dijete. Kada je imao samo osam godina, u vrijeme Staljinova režima, njegovoj obitelji je konfiscirana zemlja te su protjerani u Sibir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.