Ugledni klimatolog upozorava: Velike poplave će se ponoviti

Foto: FAH

KLIMATOLOG Woodrow Clark gostovao je na beogradskom sveučilištu "Megatrend" gdje je naglasio da će se velike poplave koje su opustošile regiju vrlo vjerojatno ponoviti, piše Blic.

"Mi u Kaliforniji, na primjer, imali smo tijekom ove zime u svakom mjesecu po dva dana kada je temperatura bila viša od prosjeka. Kod vas u Srbiji vrlo je vjerojatno da se ponove poplave", rekao je ugledni svjetski klimatolog.

"Poznato je da se na polovima tope ledene kape i da se zbog toga podiže nivo mora. Vi se u Srbiji ne morate bojati toga, ali vaši prijatelji u Italiji bi trebali. Mi u Kaliforniji se toga bojimo, jer viši nivo oceana predstavlja opasnost za cijeli plant i zemlje pojedinačno", kaže Clark.

Povodom poplava u Srbiji, Clark je rekao kako je očekivao da njegovo gostovanje zbog elementarne nepogode bude otkazano.

"Vidio sam fotografije poplava u Srbiji koje su objavljivane u SAD-u. Ironija u ovoj tragediji je da mi u Kaliforniji u istom trenutku imamo sušu. Posljednjih osam godina kod nas vrlo slabo padaju kiše, manje od prosjeka. Trebamo zajedno raditi na rješenjima. Problem neće nestati, zove se klimatske promjene".

Clark se istraživanjem klimatskih promjena bavi posljednjih 20 godina. Bio je jedan od glavnih istraživača u timu koji je za Treći izvještaj međuvladinog panela za klimatske promjene UN 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir. U Beogradu je sveučilište "Megatrend" dodijelilo počasni doktorat, a planira ga i uvrstiti u počasne predsjednike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.