Udruge pacijenata poduprle izlazak HZZO-a iz državne riznice: Smanjit će se liste čekanja

Foto: Press

PREDSTAVNICI nekih udruga pacijenata apelirali su danas na sve članove Vlade da podrže izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice, ocjenivši kako će to smanjiti duge liste čekanja na specijalističke preglede i zahvate, te omogućiti bolju dostupnost skupih lijekova.

Drago nam je da su članovi Vlade, pa i sam premijer Zoran Milanović, prepoznali da se u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti sredstva za zdravstvo moraju trošiti isključivo za plaćanje troškova zdravstvene zaštite, dakle za plaćanje lijekova, ortopedskih pomagala, medicinskih zahvata i specijalističkih pregleda, a ne za krpanje proračunskih rupa, istaknuo je na konferenciji za novinare Nenad Horvat iz udruge pacijenata Remisija, koja se zalaže za bolju dostupnost biološke terapije osobama oboljelim od upalnih reumatskih bolesti.

"Izdvajanjem HZZO-a iz riznice, građani će konačno moći biti sigurni da se novac koji uplaćuju koristi isključivo kako bi jednog dana, u slučaju potrebe, dobili kvalitetno liječenje", istaknuo je Nenad Horvat, predsjednik Udruge Remisija.

Sadašnja situacija neodrživa

Izlaskom HZZO-a iz riznice bit će prekinuta dosadašnja praksa po kojoj su pacijenti bili suočeni s konstantnim nedostatkom novca za lijekove i uskraćivanjem zdravstvene usluge. Pacijenta se više neće promatrati kao trošak na kojemu se štedi, rečeno je na konferenciji na kojoj su predstavnici pacijenata upozorili da je sadašnja situacija, s HZZO-om u državnom proračunu, dovela do porasta smrtnosti od raka u Hrvatskoj, dugotrajnih bolovanja, invalidnosti i umirovljenja bolesnika s reumatoidnim artritisom.


Anton Lijović iz Hrvatskog udruženja za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis upozorio je da zbog manjka sredstava u Hrvatskoj nedostaje specijalista gastroenterologa i abdominalnih kirurga, a pacijentima se teško odobrava biološka terapija.

Potporu izlasku HZZO-a sikazali HULOH Hepatos, Europa Donna i SURD

Posljedično, upalne bolesti crijeva, zbog pojednih komplikacija dovode do nesposobnosti za rad i čak do smrtnog ishoda, kaže Lijović.

Iz udruga pacijenata nadaju se da će se ubuduće bolesnici s hepatitisom u Hrvatskoj moći liječiti standardnim protokolom, te da će za rak dojke biti dostupniji pametni lijekovi koji produžuju život.

Potporu izlasku HZZO-a iz riznice dale su i udruge HULOH Hepatos, Europa Donna i SURD.

Šuker: izdvajanje HZZO-a iz riznice je cirkus

Ivan Šuker (HDZ) danas je planirano izdvajanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice nazvao "cirkusom", ocjenivši da će se time deficit državnog proračuna povećati za tri milijarde kuna.

"Riznica je jedan od najkapitalnijih projekata u reformi državne uprave, ona vam nudi da na najbolji i najkvalitetniji način upravljate novcem poreznih obveznika. Nemojmo rasturati ono što smo godinama gradili, jer se novcem može kvalitetno upravljati samo ako je na jednom mjestu", rekao je Šuker u saborskoj raspravi o polugodišnjem izvješću o izvršenju državnog proračuna.

Vladu je prozvao za pogrešne makroekonomske procjene rasta u ovoj godini i nerad.

"Zbog nepostojanja želje za strukturnim reformama, zbog političkih diktata, u ovom proračunu će faliti sredstva u Ministarstvu prosvjete za plaće i za prijevoz i za plaće u MUP-u. Ovo nas vodi deficitu od minimalno 19 milijardi kuna ili 5,8 posto", ustvrdio je Šuker.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.