Ubio se Uskokov pouzdanik Joško Kuzmanić



JOŠKO KUZMANIĆ, Uskokov pouzdanik u antikorupcijskoj akciji Maestro, u subotu je u Puli izvršio samoubojstvo vatrenim oružjem.

Kako javlja lokalni portal Regional Express, Kuzmanić je iza sebe navodno ostavio oproštajno pismo. Pretpostavlja se da je u pismu naveo razloge zbog kojih je odlučio oduzeti vlastiti život.

Kuzmanić je javnosti najpoznatiji iz afere Maestro, kada je surađivao s Uskokom kako bi raskrinkao korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju. Kuzmanić i državljanin Rusije Mihail Mošnogorskij su se, nakon što su dobili status Uskokovih pouzdanika, predstavljali kao investitori zainteresirani za izgradnju turističkih objekata u Hrvatskoj.

Na sastanka s šefovima HFP-a Kuzmanić je dolazio noseći skrivenu kameru i mikrofon. Tako je nastala i poznata snimka bivšeg potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, koji je svotu od 50.000 eura mita opisao riječima: "Ovo je za kavicu". Matanović je zbog afere Maestro osuđen na 11 godina zatvora.

Zbog Kuzmanićeva iskaza isprva je bio osuđen i dopredsjednik HFP-a Robert Peša. Kuzmanić je tvrdio da mu je Peša kimanjem glavom potvrdio dogovor o uzimanju 200.000 eura mita. No, s obzirom da na snimkama to nije zabilježeno, Peša je naknadno oslobođen.

Štoviše, Kuzmanić je u tom slučaju proglašen krivim za davanje lažnog iskaza, iako presuda nikad nije stigla do pravomoćnosti. Problema sa zakonom Kuzmanić je imao i kasnije, kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog utaje poreza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.