U što se Europa pretvorila? "Nećemo muslimane, primamo samo kršćane"

Foto: FAH

"PRIMAMO samo kršćane". Službeni je to stav slovačke vlade o izbjegličkoj krizi koja potresa Europu, a zbog čega su s raznih strana stigle oštre osude.

> Europo, otvori vrata i primi imigrante

Iz Europske komisije tako su poručili da se ne žele upuštati u komentiranje novinskih napisa, ali glasnogovornica Annika Breidthardt ipak je Slovacima dala do znanja da im takav stav nije prihvatljiv.

"Europska pravna praksa brani bilo kakve oblike diskriminacije", poručili su iz Europske komisije, dok je UN-ova služba za izbjeglice UNHCR državama Europske unije poručila da primjene "inkluzivni pristup" relokaciji migranata koji u sve većem broju nadiru u Europu.

"Relokacija je nužno potrebna brojnim izbjeglicama koji spadaju u posebno ugrožene skupine. Ohrabrujemo vlade da se prilikom prihvata izbjeglica primjenjuju inkluzivan pristup i da ne temelje svoj izbor na diskriminaciji", kaže Babar Baloch, glasnogovornik UNHCR-a za centralnu Europu.

"Što će muslimani u Slovačkoj, mi nemamo džamije?"

I dalje se čeka odgovor slovačkog premijera Roberta Fica, koji je na konferenciji za novinare ranije kazao da će njegova država primiti 100 sirijskih izbjeglica, ali isključivo kršćanske obitelji koje će sami odabrati. Kasnije je u intervjuu za jedan austrijski dnevni list rekao da će Slovačka ipak primiti 200 izbjeglica (i dalje znatno manje od 1200 izbjeglica, koliko je EU planirala smjestiti u Slovačku), ali je i nastavio inzistirati da će primati samo kršćane (koji inače čine oko 10 posto populacije Sirije).


Istu je stvar danas u razgovoru za BBC kazao Ivan Netik, glasnogovornik slovačkog ministarstva unutarnjih poslova. On tvrdi da muslimani u Slovačkoj nemaju što raditi zato što se "neće osjećati ugodno".

"Doista želimo pomoći Europi s ovim valom izbjeglica, ali mi smo samo tranzitna zemlja, ljudi ne žele ostati u Slovačkoj. Mogli bismo primiti 800 muslimana, ali mi nemamo džamije u Slovačkoj pa prema tome kako možemo integrirati muslimane ako im ovdje neće biti ugodno?", rekao je Netik, koji inzistira da se ne radi o diskriminaciji.

Slovaci nisu jedini

Slovaci nisu jedina nacija, kako podsjeća EurActiv, koji su se pobunili protiv primanja muslimana, a koji naravno čine većinu među izbjeglicama koji prvenstveno u Europu stižu iz Afganistana, Sirije, Pakistana i sjeverne Afrike. Poljski premijer ranije ove godine također je tvrdio da će primati samo kršćane, ali u međuvremenu se ipak predomislio pa je Poljska u srpnju pristala primiti 2000 izbjeglica.

Premijer Bugarske Bojko Borisov također se bunio da bi "izbjeglice mogli narušiti etničku ravnotežu" njegove zemlje. U Bugarskoj, naime, živi 59,6 posto pravoslavnih kršćana i 7,8 posto muslimana. "Nemamo ništa protiv muslimana, ali ako drugi muslimani dođu iz inozemstva, to će radikalno promijeniti demografsku sliku", kazao je Borisov.

Christian Wigand, glasnogovornik Europske komisije, danas je kazao da je u srpnju u EU ušlo više od 100.000 izbjeglica. Od siječnja do lipnja ove godine EU je primila više od 400.000 zahtjeva za pružanje azila, dok ih je prošle godine ukupno bilo oko 600.000. Najviše azilanata u svoje granice prima Njemačka, koja je poručila da ih ove godine može primiti čak 800.000.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.