U Londonu započelo liječenje medicinskog tehničara zaraženog ebolom

Foto: Hina

LIJEČNICI u londonskoj bolnici započeli su liječenje Britanca koji se zarazio ebolom u Sijera Leoneu. Radi se o Williamu Pooleyju, 29-godišnjem medicinskom tehničaru koji je radio kao volonter, javlja BBC.

Pooley je u Veliku Britaniju prevezen u posebno opremljenom vojnom zrakoplovu, a do bolnice Royal Free Hospital prevezen je pod policijskom pratnjom.

Zaraženi medicinski tehničar liječit će se u specijaliziranoj izolacijskoj jedinici, jedinoj takve vrste u Europi. Medicinsko osoblje moći će komunicirati s pacijentom, no biti će odvojeni plastikom i gumom. Ventilacijska jedinica očistit će zrak prije puštanja u atmosferu.

Pooley je prvi Britanac koji je zaražen ebolom od koje je do sada umrlo 1427 osoba. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je na zapadu Afrike zaraženo 2615 osoba.

Japan bi mogao ponuditi lijek za ebolu koji još nema odobrenje

Japan bi, pod određenim uvjetima, mogao ponuditi lijek za ebolu koji još nema odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se pomoglo u borbi protiv te bolesti u Africi, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade.

Yoshihide Suga kazao je na konferenciji za novinare da će Japan surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i spreman je pridonijeti međunarodnim naporima u borbi protiv te bolesti.

"Rečeno mi je da liječnici mogu hitno zatražiti T-705 i prije nego to odluči Svjetska zdravstvena organizacija. U tom slučaju odgovorili bismo pod određenim uvjetima", kazao je.


T-705 je naziv lijeka za gripu - favipiravira.

Japanska tvrtka Fujifilm Holdings Corp. i njezin američki partner MediVector pregovaraju s Američkom saveznom upravom za hranu i lijekove kako bi se proširila upotreba toga lijeka i na ebolu.

U epidemiji ebole u zapadnoj Africi smrtno je stradalo više od tisuću osoba i WHO je proglasio izvanredno stanje na međunarodnoj razini.

Liberijski liječnik umro od ebole unatoč lijeku

Liberijski liječnik umro je od ebole premda je primao terapiju eksperimentalnim lijekom ZMappom, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Liječnik Abraham Borbor bio je jedan od trojice liječnika koji su uzimali ZMapp u Liberiji. Zarazio se dok je liječio pacijente zaražene ebolom u bolnici John F. Kennedy u glavnom gradu Monroviji.

Liberijski ministar informiranja rekao je da je Borborova smrt bila potpuno neočekivana. "Jučer je normalno hodao, a liječnici su se nadali da će u potpunosti ozdraviti", rekao je ministar Lewis Brown, prenosi dpa.

Druga dvojica zaraženih liječnika i dalje se liječe eksperimentalnim lijekom.

Dvoje američkih zdravstvenih djelatnika zaraženih ebolom u Liberiji, Kent Brantly i Nancy Writebol, otpušteni su iz bolnice u Atlanti u SAD-u pošto su izliječeni zahvaljujući ZMappu.


Ipak, španjolski svećenik Miguel Pajares umro je od ebole u bolnici u Madridu iako je primao terapiju.

BBC je u ponedjeljak objavio da je britanski zdravstveni radnik William Pooley, koji je zaražen ebolom u zapadnoj Africi gdje je volontirao, počeo liječenje ZMappom u londonskoj bolnici. Riječ je o prvom Britancu zaraženom ebolom nakon izbijanja epidemije u ožujku.

Američki proizvođač ZMappa objavio je da je ostao bez zaliha tog eksperimentalnog lijeka, na britansko ministarstvo zdravstva priopćilo je da radi na nabavi preostalih doza lijeka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je prema posljednjim podacima u zemljama zapadne Afrike virusom ebole od izbijanja epidemije u ožujku zaraženo 2615 osoba, a dosad je potvrđeno 1427 smrtnih slučajeva.

Demokratska Republika Kongo u nedjelju je potvrdila svoja dva prva slučaja ebole, čime je nakon Gvineje, Liberije, Sijera Leonea i Nigerije postala peta afrička zemlja na koju se proširila epidemija.

UN: Rat protiv ebole još nije dobiven

Koordinator UN-a za borbu protiv virusa ebole, dr. David Nabarro u ponedjeljak je u Sierra Leoneu upozorio da je borba protiv epidemije u zapadnoj Africi "rat koji još nije dobiven" i mogao bi potrajati još pola godine.


Na konferenciji za novinare održanoj u Freetownu dr. Nabarro je izrazio žaljenje što su brojne zrakoplovne tvrtke privremeno prekinule zračne linije prema zemljama u kojima je broj zaraženih virusom najveći što, kako je istaknuo "znatno otežava i čini gotovo nemogućom" misiju UN-a.

"Radimo u izvanrednim uvjetima kako bismo što prije iskorijenili ovu bolest", rekao je Nabarro, istaknuvši kako se epidemija ebole i dalje širi u mnogim dijelovima zemlje".

"Borba protiv ebole nije samo borba, to je rat koji zahtijeva učinkovit angažman cijelog svijeta. Nadam se da će sve završiti za šest mjeseci. Hoćemo li dobiti ili izgubiti ovaj rat? Mogu vam samo reći da ga još nismo dobili", kazao je novinarima britanski epidemiolog, izrazivši žaljenje što su neke zrakoplovne tvrtke odlučile obustaviti letove za Freetown, Monroviju i Conakry, što otežava posao i nastojanja humanitarnih radnika UN-a da onamo pošalju osoblje, dopreme lijekove i medicinsku opremu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.