U Londonu prva uspješna transplantacija organa sa šestodnevne bebe

Foto: www.imperial.nhs.uk/

ŠESTODNEVNA djevojčica koja je u maminom trbuhu ostala bez kisika i bila je klinički mrtva nakon poroda u londonskom rodilištu spasila je život dvoje djece, piše britanski Telegraph.

Njezini roditelji donirali su bebine bubrege i jetru. Prvu uspješnu transplantaciju organa novorođenčeta u Velikoj Britaniji obavili su krajem prošle godine liječnici klinike Imperial College Healthcare u Londonu. Bubrezi su transplantirani u malog pacijenta s teškom bubrežnom bolesti, a stanice jetre u drugo teško bolesno dijete.

Liječnici koji su sudjelovali u doniranju organa bebe kažu da roditelje nisu nagovarali na donaciju nego da su oni sami ponudili. Dodali su da se nadaju da će se roditeljima zbog svega biti malo lakše pomiriti s tragičnim gubitkom djeteta budući da su pomogli drugim životima.

Nada za bolesne bebe

Svake godine 1000 ljudi u Britaniji umre čekajući transplantaciju, a posebno je teško naći organe dovoljno male za novorođenčad. Zanimljivo je da se dječji organi mogu uspješno transplantirati i u odrasle, ali ne i suprotno.

Stručnjaci kažu da je ovaj primjer značajan pomak koji će u budućnosti spasiti mnoge živote.

"Ovo je veliko postignuće. Miljama smo napredovali u liječenju beba. Preplašenim roditeljima tek rođenih teških bolesnika kojima prognoziraju smrt kroz nekoliko tjedana ovo daje veliku nadu", rekao je neonatolog dr. Gaurav Atreja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.