Tko je otmičar koji je danas cijeli svijet digao na noge?

DANAŠNJA talačka kriza u Sydneyu koja je u samo sat vremena obišla cijeli svijet završila je s najmanje troje mrtvih, a istraga koja upravo traje uskoro bi trebala donijeti nove informacije. U međuvremenu na površinu izlazi sve više informacija o samom otmičaru i njegovoj pozadini.

Policija je i ranije utvrdila da je otmičar Iranac Man Haron Monis. Poznat je od prije jer je slao uvredljiva i prijeteća pisma obiteljima poginulih osam vojnika u Afganistanu. Lokalni mediji pišu da ih je slao protestirajući tako što se Australija umiješala u sukobe u toj zemlji, prenosi Reuters.

 

U prosincu prošle godine, Monis je optužen da je zajedno sa svojom partnericom Amirah Droudis, ubio bivšu suprugu Noleen Hayson Pal s kojom se sporio oko skrbništva nad djecom. Ženu je Monisova partnerica izbola više puta u njezinom stanu, a nakon toga je i zapaljena.

Kraj talačke krize u Sydneyu: Dvoje mrtvih, jedan od njih otmičar?

Nalazio na slobodi nakon što je platio jamčevinu, a zatim se susreo s nizom optužbi za seksualne zločine. U razdoblju između 2000. i 2002. godine Monis se predstavljao kao "stručnjak za astrologiju, numerologiju, meditaciju i crnu magiju".

Monisa je na Facebooku pratilo 14 tisuća ljudi, prije nego je njegova stranica danas deaktivirana.

"Terorizam 'vukova samotnjaka'"

Iako je od prije bio poznat policiji, stručnjaci za sigurnost kažu kako je jako teško preventivno djelovati na ovakve napade, budući da su to napadi pojedinca koje je teško predvidjeti.

"Današnja tragedija opet podiže pitanje o postojanju svojevrsnog "terorizma vukova samotnjaka", rekao je za Reuters sveučilišni profesor Jens David Ohlin.

"Postoje dva područja oko kojih se brinemo. Prvo je Islamska država, odnosno njihovi ekstremisti koji se sa svojim putovnicama vraćaju iz islamskih zemalja u svoje rodne gradove ili prebivališta na zapadu", rekao je.

"Druga velika briga su simpatizeri Islamske države, koji se preko interneta upoznaju s njihovim principima pa sami odluče u jednom trenutku djelovati u svojoj zemlji", objasnio je profesor Ohlin i zaključio kako se svijet suočava s novom vrstom terorizma kojeg je puno opasnije i teže pobijediti.

Njegovo sljedeće pojavljivanje na sudu bilo je zakazano za veljaču 2015. godine, piše Telegraph.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.