Teške optužbe Slavice Šote: "Linić je opasan čovjek, Cvitan je dobio dokumente koji dokazuju pranje novca!"

Screenshot: Mreža TV

U EMISIJI "Oluja" na Mreži TV gostovala je sinoć riječka poduzetnica Slavica Šota, inače čelnica Pokreta otpora Riječani protiv korupcije. Šota je u emisiji progovorila o ministru Slavku Liniću, sadašnjem državnom odvjetniku Dinku Cvitanu te riječkom poduzetniku Mirku Pavičiću koje je prozvala za korupciju i malverzacije u gradu Rijeci. Prema njezinim tvrdnjama, vrh same korupcijske piramide bio je upravo Slavko Linić.

> Odvjetnici: Slavko Linić nema zločinački i pokvareni mozak, ima samo mozak

Šota se u emisiji pojavila s velikom količinom dokumentacije za koju kaže da ju je predala i hrvatskim institucijama koje nisu poduzele ništa. Njezini problemi sa spomenutom trojkom počele su još 2000. godine kada je njezina obitelj odlučila u Rijeci kupiti poslovne prostore u denacionalizaciji što je kasnije postao veliki problem.

"U gradu Rijeci postoje jasne strukture. Rijeka je bila podijeljena da se znalo točno tko smije kupovati lokale, građevinska zemljišta, tko će se baviti ugostiteljstvom, tko će se voditi promet naftom. Znači, smatram da je tada glava cijele operacije podjele poslova je bio Slavko Linić i ja to odgovorno tvrdim", bez zadrške je rekla Slavica Šota.

Linić, Cvitan i Pavičić su u sprezi, a na vrhu piramide je upravo Linić

Njezina obitelj imala je samo četiri kupoprodajna ugovora, ali tvrdi da je problem nastao jer su ušli u lokale koje nisu smjeli kupiti budući da se u Rijeci točno znalo da je za trgovinu i poslovne prostore zadužen jedino poduzetnik Mirko Pavičić kojeg neki nazivaju i "riječkim šerifom" ili "kraljem Korza". Šota tvrdi da je on od skladištara postao ugledni građanin debelog računa.

"Ja sam svu dokumentaciju predala USKOK-u. Nikakve odgovore ni prijave nisam dobila pa ni za klevetu", kazala je Šota.

Dokumentacija predana Viviane Reding, u Rijeci se prao novac i izvlačio iz Hrvatske

Šota navodi da je u Trstu predala dokumentaciju protiv Linića potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding u čemu ju je pokušala spriječiti policijska patrola. Dokumentaciju joj je ipak uspjela predati. U Trstu su bile i novinarske ekipe hrvatskih televizija za koje tvrdi da su bježali od nje. Šota se u emisiji pričajući o svom iskustvu u Trstu i rasplakala.


Za Mirka Pavičića kaže da ima preko 20 lokala na riječkom Korzu te da joj je s Linićem i Cvitanom priredio pravi pakao.

"Takvim pokvarenim, zločinačkim i veleizdajničkim mozgovima je nepojmljivo da neka mala nepoznata obitelj stvori takve nekretnine, a da netko ne stoji iza njih. To je valjda u Hrvata normalno", kaže Šota.

"Njima je bilo nepojmljivo što iza mene i moje obitelji ne stoji politika, a tada je za nas krenuo pakao. Konstantne carinske kontrole, policijski razgovori pa čak su mi pokušali razoriti i brak. I neki dan sam bila na obavijesnom razgovoru jer sam se pojavila na javnoj raspravi Županijskog suda", tvrdi Šota koja je prozvala i današnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

"Cvitanu sam odnijela dokaze za pranje novca. Tu se novac isisavao van, poštanski sandučići su se nazivali nekim tvrtkama, a onda se novac plasirao, a ta ista strana tvrtka otvorena u Švicarskoj vam je vraćala novac u obliku kredita. Samo su napravili centrifugu opranog novca iz Hrvatske. Takav predmet od oko 20 milijuna eura se radi kod Pavičića koji je taj novac plasirao u Švicarsku. Cvitan je to samo trebao provjeriti za što mu je trebalo najviše pola godine do godine dana", opisuje Šota.

USKOK je znao za pranje novca i to dozvoljavao, voljela bih da me pozovu na sud


"Ja bih tako voljela da oni mene tuže i da me pozovu na sud jer oni su jedno tijelo. Cvitan je jedno razočaranje ove države i nije on tek sad došao, on je stalno tu. Još dok je bio šef USKOK-a, Dinko Cvitan je primio moju kaznenu prijavu 2012. protiv riječkog poduzetnika Mirka Pavičića za pranje novca, uvezenu i debelu, uz naglašenu molbu neka zaobiđe Rijeku jer su u tom gradu svi ljudi na čelnim pozicijama umreženi. Drugog je dana Pavičić imao moju prijavu na svom stolu", opisuje Šota.

Budući Cvitan ništa nije poduzeo te je, prema Šotinim riječima Pavičiću pokazao prijavu, ona prijavu podnosi i u Švicarskoj.

"Ništa se nije događalo godinu dana pa sam podnijela prijavu i u Švicarskoj za Pavičićevo pranje novca, te nakon nekoliko mjeseci od tužiteljice u Zugu dobila potvrdu kako je moja prijava utemeljena. Možete si misliti s kojim sam oduševljenjem donijela USKOK-u taj dokument iz Švicarske, misleći kako ću im time pomoći u njihovu radu! A kad ono – u USKOK-u me zaprimila službenica Renata Randić koja je taj dokument iz Švicarske samo pogledala, hladno ga odložila sa strane, pogledala me i pitala: 'Je li to sve ili imate još nešto?', pojasnila je svoje razočaravajuće iskustvo s državnim institucijama.

Linić je uništio 14 firmi, struka smatra da treba na liječenje ili u zatvor


Šota je objasnila i Linićev put do pozicija kojima je težio – kako je prije dolaska u INA-u već iza sebe imao radna mjesta u 14 firmi od kojih, danas, ne postoji niti jedna.

"Rijeka je nekoć imala BDP veći od Zagreba, samo da vam kažem, no nakon što je Rijeku zadesio Slavko Linić sa svojih 5-6 ljudi, Rijeka je pala na koljena“, rekla je Šota te se osvrnula na nedavno ‘iskopanu’ izjavu Slavka Linića koju je dao 2001.godine gdje je rekao da bi krao pod određenim uvjetima.

"Ovu izjavu, koja je iznimno važna, dali smo struci, medicini, psihijatrima i psiholozima da nam stručno pojasne kakva je osoba onaj tko izjavi sve ovo što ovdje piše; kako bi krao, kako se natjecao s bratom tko će više ukrasti. I dobili smo kratak odgovor – rečeno nam je kako ovakva osoba koja ovako nešto izjavi treba ili psihijatrijsku pomoć ili odlazak u zatvor. Treće opcije nema", rekla je Šota te se nakon toga kratko osvrnula i na Zorana Milanovića.

"Premijer Milanović je uplašen kao i 80 posto građana Hrvatske. Linić je jako opasan, on je veliko zlopamtilo. Njega pamte po gađanju pepeljarama, po vikanju, mislim da ima veliku frustraciju s kojom bi se trebala pozabaviti medicina".

Poslije Uskrsa velika konferencija o tajnim računima u Trstu


"Kada bi Slavko Linić imao morala, on bi sam ponudio mjesto nekome tko je sposobniji, priznao kako nije dobar u obnašanju odgovornosti koju nosi dužnost ministra financija Hrvatske i otišao bi. Ali ne – on nema namjeru otići, on čeka da ga premijer Milanović razriješi dužnosti, ali on sam neće otići i to nam je svima jasno dao na znanje.", priča Šota.

Šota je pokazala i dokumentaciju iz Rijeke o 50 milijuna eura sumnjivog plasmana kredita tvrtki Mirka Pavičića koju je poslala svim bankama. On je kredit dobio od Erste banke kod gospodina Radakovića koji je inače Linićev prijatelj.

Spomenula je i Mirju Tomas koju je nazvala hrvatskom heroinom. Mirju Tomas, bivšu tajnicu Ante Marasa, vlasnik i direktor Jadranskog pomorskog servisa šikanirao je  i degradirao do mjere da je doslovce "morala brojati čačkalice". Ona je podnijela prijavu financijskoj policiji u Trstu o šest bankovnih računa i transakcijama koje dokazuju nezakonito djelovanje. Pokret otpora je uvjeren da je jedan račun ustvari račun Slavka Linića. Šota tvrdi da Tomas ima velik broj informacija i dokaza koje će također iznijeti u javnosti.

"Pokret otpora Liniću daje rok do Uskrsa neka se očituje o tajnim računima u Trstu. Ne bude li se on, očitovat će se Pokret Otpora velikom konferencijom za tisak i dati naciji odgovore o tajnim računima Linića, Željka Lužavca, Ivana Frančiškovića, Ante Marasa i Jasminka Umičevića“, planovima je svoje gostovanje završila Slavica Šota te za kraj rekla da je čitavo vrijeme za sve znao i Tomislav Karamarko koji ništa nije poduzeo. " Karamarko je znao za to sve prvi! HDZ i SDP su isti", zaključuje Šota.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.