Sutkinja: WikiLeaksov izvor Bradley Manning je svjesno pružio informacije neprijatelju!

Ilustracija: YouTube

VOJNA sutkinja odlučila je odbiti zatraženo odbacivanje najtežih optužbi protiv američkog vojnika Bradleyja Manninga koji je optužen za prosljeđivanje tisuća tajnih dokumenata WikiLeaksu.

Odvjetnici 25-godišnjeg vojnika smatraju da država nije dokazala kako je Manning "pomogao neprijatelju". Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret mogao bi dobiti doživotni zatvor. Dosad se izjasnio krivim za 10 od više od 20 točaka optužnice. Tužitelji tvrde da je "sustavno odabrao" dokumente koje je kasnije, kako tvrde, vidio i sam Osama bin Laden.

"On je svjesno pružao informacije neprijatelju", rekla je sutkinja, pukovnica Denise Lind, na današnjem saslušanju u Fort Meadeu u Marylandu. Njezina odluka ipak ne isključuje mogućnost proglašenja Manninga nevinim. Sutkinja je također odbila zahtjev obrane ua odbacivanjem optužbe za računalnu prijevaru. Još uvijek razmatra zahtjeve za odbacivanjem pet optužbi za krađu.

Odvjetnik: Držan je u životinjskom kavezu, tijekom noći su mu oduzimali odjeću

Radi se o najvećem curenju povjerljivih informacija u povijesti SAD-a. Manning je, prema optužnici, izvukao oko 700 tisuća dokumenata. Među informacijama koje je otkrio bila je snimka američkog vojnog helikoptera koji u Bagdadu greškom puca na Reutersove novinare, izvješća o ratovima u Iraku i Afganistanu te povjerljive ocjene zatočenika u Guantanamu.

Njegov odvjetnik David E. Coombs je u više navrata skretao pozornost na teške uvjete u kojima je bio zatvoren mladi vojnik u Quanticu, a prije toga u Kuvajtu gdje je držan u, kako je rekao, životinjskom kavezu, a tijekom noći oduzimana mu je odjeća "zbog straha da ne počini samoubojstvo", iako nikada nije rekao da se namjerava ubiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.