Stanić: Napisi o zapošljavanju u HAC-u medijski su spin u režiji stare uprave

NAKON što ih je bivši saborski zastupnik Pero Kovačević prijavio zbog zapošljavanja pet osoba bez javnog ili internog natječaja, iz HAC-a su odgovorili da nisu zakonski dužni provoditi natječaje, dok su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potvrdili da je u tijeku inspekcijski nadzor. Sindikati pak poručuju kako iza svega stoji bivša uprava.

Podsjetimo, Ronald Radojević iz HAC-a kazao je kako ova firma "nema zakonsku obvezu provođenja javnog natječaja kod zapošljavanja, već je isto propisano samo za popunu radnih mjesta u državnoj službi kao što su tijela državne uprave, pravosudna tijela i srodna tijela sukladno Zakonu o državnim službenicima".

Pred novom upravom je nemogući zadatak

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić potvrdio je pak za Media servis da je u HAC-u u tijeku inspekcijski nadzor. Na pitanje je li u redu zapošljavati ljude bez javnog natječaja iskreno je odgovorio: "Ja se apsolutno slažem da nije dobra praksa."

Pritom se osvrnuo i na bivšu upravu HAC-a. "Nova uprava HAC-a dobila je od Ministarstva da od jedne tvrtke koja je bila sinonim za korupciju i krađu u bivšoj Vladi pretvori u urednu državnu tvrtku koja će svojem vlasniku, a to je hrvatska država, donositi čak i dobit", objašnjava Antešić.

Iako prednost pri zapošljavanju u državnim i javnim poduzećima imaju branitelji, iz HAC-a se pravdaju da to uvijek čine, no da ovaj put za to jednostavno nije bilo vremena. Prstom opet upiru u bivšu upravu koja je, tvrde, posljednja tri mjeseca provela niz kadrovskih unaprjeđenja, javnih nadmetanja te je sklopila ugovore vrijedne 150 milijuna kuna bez realne potrebe žurnosti u nabavi. Upravo stoga, ističu iz HAC-a, proveli su i brzo kadroviranje.

"Ovakva obrazloženja ne prolaze"

Pero Kovačević međutim takvo obrazloženje ne prihvaća. "To vam je ona varijanta kad vi prođete svojim automobilom na semaforu kroz crveno svjetlo pa kažete policiji ili sucu za prekršaje da niste imali vremena čekati da se upali zeleno svjetlo. Znamo što će vam reći - blago rečeno će se nasmijati, a to može biti čak i otegnuta okolnost", kaže Kovačević.

Bivša uprava želi novu zaokupiti trivijalnim problemima


Oglasili su se i sindikati. Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, Mijat Stanić ističe da iza medijskih napisa o zapošljavanju u HAC-u stoje smijenjeni članovi bivše uprave.

"Ti koji bi sada htjeli ovu upravu zabaviti da se bavi svim osim onim bitnim problemima, odnosno onim čime smo se mi iz sindikata bavili zadnje tri godine, a to su prijave za korupciju, organizirani kriminal i pljačku Hrvatskih autocesta", kaže Stanić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.