"Spasimo dolinu Neretve: Izgradnja hidroelektrane imat će katastrofalne posljedice"

"PROJEKT izgradnje Hidroelektrane Dubrovnik 2 mogao bi imati nesagledive posljedice za poljoprivredu u dolini Neretve", poručuju iz građanske inicijative Spasimo dolinu Neretve koji za večeras najavljuju prosvjede protiv odluke o realizaciji tog projekta između hrvatskih vlasti i onih Republike srpske.

Uz postojeće zasoljenje rijeke, taj sporazum omogućuje krađu još dvije milijarde kubika vode godišnje što će ovaj bogat poljoprivredni kraj pretvoriti u pustaru, smatra Nikola Grmoja iz Građanske inicijative.

"80 000 tona godišnje se proizvodi raznog voća i povrća u dolini Neretve, to su milijunski iznosi i hrvatska Vlada je to odlučila svjesno žrtvovati da bi zaradila na ovom projektu, odnosno da bi HEP zaradio na Hidroelektrani Dubrovnik 2", naglasio je Grmoja.

Hrvatska takoreći ima ključ u rukama te izgradnjom ove hidroelektrane daje zeleno svjetlo za dovršetak, za neretvansku dolinu kobnog projekta "Gornji horizonti", napominje Ana Musa iz Eko udruge Lijepa Naša. Naime, Gornji Horizonti traže izlaz za miljarde kubika vode godišnje, a jedini izlaz je tunel prema Jadranskom moru. To se mora zaustaviti, kaže Musa.

"Na Ušću Neretve mi nećemo imati čak niti biološki minimum slatke vode, a posljedice tog prevođenja vode se već sada vide. To što su srdele i lignje u Neretvi to se nikada nije događalo kroz povijest. Dovršetkom ovih hidroelektrani još 6 milijardi kubika vode će Neretva imati manje tijekom jedne godine", naglasila je Musa.

Metkovci pozdravljaju odluku predsjednika Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića, koji je odluku Čačić-Džgombić ocijenio protuustavnom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.