Slučaj Manning: Ostaje i optužba za krađu Vladinih dokumenata, presuda možda već sljedeći tjedan

Ilustracija: YouTube

VOJNA sutkinja odlučila je danas da neće odbaciti optužbe za krađu protiv američkog vojnika Bradleyja Manninga koji je optužen za prosljeđivanje tisuća tajnih dokumenata WikiLeaksu. Presuda bi mogla biti donesena već sljedeći tjedan.

Pukovnica Denise Lind na današnjem je saslušanju u Fort Meadeu u Marylandu rekla da "mora odbaciti zahtjev obrane za odbacivanjem pet točaka optužnice koje se odnose na krađu Vladinog dokumenata".

Prošloga tjedna jednako tako nije prihvatila zahtjev obrane za odbacivanjem najtežih optužbi, onih za prosljeđivanje tajnih dokumenata WikiLeaksu. Sutkinja je presudila da mu se može suditi za "pomaganje neprijatelju" jer su dokumenti koje je proslijedio navodno završili u rukama Osame bin Ladena. Tužitelji tvrde da je "sustavno odabrao" dokumente koje je kasnije, kako tvrde, vidio nekadašnji vrhovni šef svih islamističkih terorista.

Zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret 25-godišnji bi vojnik mogao biti osuđen na doživotni zatvor, javlja RT. Dosad se izjasnio krivim za 10 od više od 20 točaka optužnice.

Odvjetnik: Držan je u životinjskom kavezu, tijekom noći su mu oduzimali odjeću

Radi se o najvećem curenju povjerljivih informacija u povijesti SAD-a. Manning je, prema optužnici, izvukao oko 700 tisuća dokumenata. Među informacijama koje je otkrio bili su snimka američkog vojnog helikoptera koji u Bagdadu greškom puca na Reutersove novinare, izvješća o ratovima u Iraku i Afganistanu te povjerljive ocjene zatočenika u Guantanamu.

Njegov odvjetnik David E. Coombs u više je navrata skretao pozornost na teške uvjete u kojima je bio zatvoren mladi vojnik u Quanticu, a prije toga u Kuvajtu gdje je držan u, kako je rekao, životinjskom kavezu, a tijekom noći oduzimana mu je odjeća "zbog straha da ne počini samoubojstvo", iako nikada nije rekao da se namjerava ubiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.