Slovenski Petrol u problemima: Što za njih znači progon Kalema, a što politički pad Slavka Linića?

Foto: Lider

JOZO KALEM, ključni Petrolov poslovni partner u Hrvatskoj, našao se na udaru hrvatskih organa kaznenog progona. Ako optužnica, koju je prije nekoliko dana protiv najboljeg Linićevog prijatelja zbog malverzacija u gospodarskom poslovanju, zaista znači početak kraja poslovnog imperija riječkog trgovca naftnim derivatima, zabrinuti bi trebali biti i u slovenskom Petrolu, kojemu je Kalem na veliko otvarao vrata tržišta u Hrvatskoj, a jedan od razloga je i njegovo prijateljstvo s ministrom financija Slavkom Linićem, piše danas slovenski Dnevnik.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred karlovačkim Općinskim sudom optužnicu protiv riječkog poduzetnika Joze Kalema i njegove tvrtke RI Petrol koja se, prema tvrdnjama tužiteljstva, nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna.

U optužnici stoji da je direktor riječke tvrtke, u nakani da ostvari nepripadnu materijalnu korist, 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s ovlaštenom osobom drugog trgovačkog društva potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, ali i aneks s raskidnom klauzulom koja kupcu nameće poduzimanje dodatnih obveza od sklapanja glavnog ugovora, čime je preuzeo obveze iako je "znao da ih nema namjeru ispuniti". Kalem je, po optužnici, bez znanja prodavatelja, 31. srpnja 2009. zatajivši aneks ugovora podnio prijedlog za uknjižbu vlasništva pa je zemljišno-knjižni odjel suda dopustio uknjižbu na nekretninama u korist riječke tvrtke.

I dok Kalem za hrvatske medije ne želi davati izjave, njegov najbolji prijatelj Linić tvrdi da se radi o "djelovanju različitih paraobavještajnih službi, koje na sve načine žele oblatiti Kalemovo ime".

Tvrtka iz optužnice gradi Petrolove servise

Cijela priča iznimno je neugodna i za slovenski Petrol, ponajprije zbog činjenice da je upravo RI-Petrol ključni partner slovenskog Petrola u Hrvatskoj. Još u veljači je slovenski Dnevnik pisao da je Kalem još uvijek vlasnik najmanje tri Petrolova benzinska servisa u Hrvatskoj, za koje je primao i najamninu. Upravo preko tih poslova je Petrol pomagao Kalemu. Ključni je podatak taj da iznos hipoteka upisanih na zemljišta na kojima se nalaze Petrolovi servisi u Hrvatskoj premašuje vrijednost izgradnje samih servisa. Iz toga je moguće zaključiti, piše Dnevnik, da Petro pomaže Kalemu vraćati zajmove koje je ovaj podigao za druge svrhe.

Upravo se u tome skriva prvi rizik za Petrol. Eventualno uspješno procesuiranje Kalema značilo bi smrtni udarac za RI-Petrol. RI-Petro je 2012. godine ostvario svega pet milijuna eura prihoda, što je skoro upola manje nego godinu prije. U najgorem slučaju moglo bi se dogoditi da neke Petrolove benzinske crpke završe u stečajnoj masi RI-Petrola, koji je bankama na kraju 2012. godine dugovao čak 26 milijuna eura. A probleme bi tvrtki na kratki rok mogao pomoći riješiti upravo Petrol, koji je 2012. godine od Kalema otkupio 49 posto udjela u Euro-Petrolu, koji se danas naziva Petrol. Za to se slovenska kompanija, koju vodi Tomaž Berločnik, obvezala isplatiti 37,5 milijuna ura, a nije poznato koliko je do danas isplaćeno. Kalem je, piše Dnevnik, prije nekoliko dana prodao još jednu svoju tvrtku (RI-Petrol Transport), nad kojom je 2012. godine "visio" kredit Zagrebačke banke od četiri milijuna eura. Tvrtku je kupio hrvatski trgovac naftnim derivatima Milodrag Gadže, koji je 2008. godine svoje benzinske servise prodao Lukoilu.

Što za Petrol znači Linićev politički pad?

Suđenje Kalemu za Petrol bi moglo imati još veće posljedice u poslovanju u Hrvatskoj. Prva, kratkoročna, je povezana s činjenicom da Kalem još uvijek sjedi u upravi zagrebačkog Petrola. U njoj je zadužen za pronalazak novih lokacija za izgradnju benzinskih crpki i otkupe zemljišta, odnosno za proširenje poslovanja Petrola u Hrvatskoj.

Druga posljedica, ona dugoročnija, povezana je s činjenicom da će gotovo zasigurno doći do značajnog smanjenja Kalemove političke moći i sposobnosti lobiranja. Javna je tajna da je u posljednjih nekoliko godina Kalemov ključni adut bio Slavko Linić, s kojim odlazi i na ljetovanja. Podravski list je 2012. pisao kako su Kalem i Berločnik početkom godine posjetili čelnike Podravke, a upravo je u Podravki tada za Petrol lobirao Slavko Linić. Susret nitko od prisutnih nije zanijekao, a Kalem ga je opravdao "dobrim poslovnim odnosima između Petrola i Podravke".

Čak i iz reakcija predsjednika Vlade Zorana Milanovića moguće je razabrati da bi optužnica protiv Kalema, zajedno s još nekim drugim aferama, mogla značiti i konačni Linićev politički pad. Takav scenarij očito bi duboko potresao hrvatsku Vladu, ali bi na novi "poslovni model" prisilio i Petrol, koji u Hrvatskoj prema nekim podacima drži 12 posto ukupnog tržišta naftom.

Hatem Ramadani opet na meti hrvatskih organa progona

U hrvatskim je medijima, piše Dnevnik, prije nekoliko dana izašla i vijest da DORH opet istražuje zašto je Ina 2008. godine, kada je Vladu vodio Ivo Sanader, naftu kupovala preko slovenske tvrtke Salbatring International, u vlasništvu Hatema Ramadanija. DORH je 2010. godine istraživao je li Ramadani dio provizije isplaćivao u crne fondove HDZ-a, a sada istražuju i njegovo posredovanje u poslovima između Ine i mađarskog MOL-a.

Dnevnike je prije nekoliko mjeseci pisao kako se Ramadani praktički preko noći probio među najbogatije Slovence te je u svega nekoliko godina u potpunosti nestao sa slovenskog tržišta, a svoje je bogatstvo raspršio po poreznim oazama diljem svijeta.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.