Skoro polovica Britanaca na referendumu bi glasala za izlazak iz EU

NAJNOVIJA anketa koju je provela kanadska tvrtka Angus Reid pokazala je kako bi skoro polovica građana Velike Britanije glasala za izlazak iz Europske unije kada bi se o ome održao referendum.

Konkretno, 46 posto Britanaca više ne želi biti u EU. Njih čak 54 posto smatra kako je zadnjih 40 godina britanskog članstva u EU imalo negativan efekt na zemlju. Velikih 81 posto sretno je što ne koriste euro, ali to i nije iznenađenje, što zbog krize u eurozoni što zbog britanskog tradicionalizma.

Valja napomenuti kako se trenutno u EU vode rasprave o političkoj i bankovnoj uniji, a bila kakva promjena u takvom smjeru, koja bi podrazumijevala prijenos kompetencija s Londona na Bruxelles, bi automatski prouzročila održavanje referenduma u Britaniji, potvrdio je za EUobserver glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Izbori u Britaniji također su bitan faktor kada je referendum u pitanju. Bez obzira na to hoće li u pitanju biti redovni izbori 2015. godine ili neki prijevremeni, svaka će stranka morati iznijeti jasan stav po pitanju odnosa s EU-om. Analitičar Ryan Bourne smatra kako će konzervativci tražit dva referenduma. Na prvom će od građana tražiti da se izjasne u pogledu nekih britanskih zahtjeva, poput onih o isključenju iz nekih trgovačkih i financijskih ugovora.

Ukoliko građani daju podršku tim zahtjevima, a EU ih odbije, konzervativci će tražiti referendum o ostanku u EU, objasnio je Bourne, dodavši da su građani Britanije euroskeptičniji od britanske vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.